Bajba kerülhetnek a hazai nyúltartók

Kevesebb nyúlhúst vásárolnak a koronavírus miatt karanténba került olaszok, ahogyan a német piacon is egyre csökken a kereslet e húskülönlegesség iránt. Nem jó hír ez a hazai nyúlágazatnak, hiszen a termelés csaknem egészét az export piacokon értékesítik a feldolgozók.

2020. 04. 02. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betett a koronavírus-járvány a hazai nyúlágazatnak is. A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. Ez igen csak nagy érvágást jelent a hazai nyúltartóknak, hiszen az itthon előállított termékek csaknem 96 százaléka exportra kerül, a belső fogyasztás egyelőre nagyon alacsony szinten van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács által készített helyzetkép szerint a keresletcsökkenés jelentősebb áresést hozott magával a külpiacokon, így a feldolgozók is kénytelenek voltak mérsékelni az élő nyulak átvételi árán. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy az alacsonyabb ár ellenére nem sikerül eladni a nyúlhúst az uniós piacon, ebben az esetben a feldolgozóknak a kereslet beindulásáig érdemes lehet fagyasztva tárolniuk a termékeket, ennek azonban többletköltsége van.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a magyar tenyésztőszervezetek egyik fő bevételi forrása a tenyészállatok eladása volt. A jelenlegi járványhelyzetben azonban a külföldi szállítmányok csak akadozva jutnak el a célállomásra, sőt, bizonyos esetekben nem is indulhatnak el. Ugyanakkor míg a bevételi oldalon jelentősebb csökkenés tapasztalható, az állattartók kiadásai egyre emelkednek. A járványhelyzet miatt a takarmányokban használt vitaminok ára drasztikusan megnőtt, ami a takarmányok árában is megmutatkozik, a szakemberek szerint pedig a jövőben további növekedés várható. Ráadásul bizonyos alapanyagokból a nemzetközi piacon is hiány alakult ki. A NAK szerint ezért a tenyésztőknek fel kell készülniük arra, hogy aki nem rendelkezik hosszú távú szerződéssel, vagy előre lekötött készlettel, nem tud majd takarmány-alapanyaghoz jutni.

A kamara összefoglalója szerint nyúlhús feldolgozásával napjainkban már csak két vágó és feldolgozó üzem foglalkozik az országban. Míg az üzemeknek a legnagyobb fejtörést jelenleg az értékesítés visszaesése és az árak folyamatos csökkenése jelenti, hamarosan az alapanyagellátás is bizonytalanná válhat. A termelők azon gondolkodnak, hogy a hogy a jelenlegi helyzetben végezzennek-e termékenyítést, biztosított lesz-e a nyulak folyamatosan felvásárlása. A köztestület szerint a nyúlhússal foglalkozó vállalkozásoknak hosszabb távon a magasabb feldolgozottsági szintű, például közvetlenül a tepsibe vagy serpenyőbe tehető termékek felé kellene fordulniuk, ez ugyanis tovább szélesítené a piaci lehetőségeiket. Ehhez azonban jelentős beruházásokra lenne szükség.

A hazai nyúlágazat számára az is további fejlődést jelentene, ha végre a hazai piacon is sikerülne a nyúlhús fogyasztását népszerűsíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.