Banai Péter Benő: A jövő évi költségvetésben nagyobb tartalékkal kalkulálunk

Az államháztartásért felelős államtitkár abban bízik, hogy az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján a piaci elemzők várakozásai optimistábbak lesznek majd.

Forrás: HÍR TV2019. 06. 05. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy százalékos gazdasági bővülésnek köszönhetően bőven jut forrás a családok támogatására, vagy a gazdaság élénkítésére, miközben tartható az egy százalékos hiánycél – jelentette ki Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a 2020-as költségvetés kapcsán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A politikus abban bízik, hogy az elmúlt évek gazdasági eredményei alapján a piaci elemzők várakozásai optimistábbak lesznek majd.

Banai Péter Benő szerint a sikerek mellett az esetleges veszélyforrásokra is figyelmet kell fordítani, például az európai uniós folyamatokra, a német gazdaság állapotára, illetve a kereskedelmi háborúra, amelyet elsősorban az Egyesült Államok és Kína vívnak egymással.

Ezek ellenére a mai magyar gazdaság helyzete nem hasonlítható össze a tíz évvel ezelőttivel, akkoriban az ország költségvetési pozíciója Európában az egyik legrosszabb volt. Jelenleg viszont hosszú évek után két százalék környékén tartjuk a hiányt, az itthoni munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az Európai Unió tagállamai közül, a gazdaság bővülésének üteme pedig jelentős.

Az államtitkár kifejtette: amennyiben jövőre a magyar gazdaság 3,5 százalékot meghaladó ütemben bővül, a nyugdíjasok az idei évhez hasonlóan nyugdíjprémiumra számíthatnak, a családok több támogatásban részesülhetnek, az ápolónők és a védőnők bére pedig emelkedhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.