Belföldön vakációznak a románok

A helyi hatóságok és a magánszféra képviselői közösen dönthetik el, milyen helyeket kell elsősorban népszerűsíteni, s hogyan használják fel az ebből a célból kivetett különilletékeket.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly vezették be Romániában az üdülési utalványokat, s a belföldi turizmus fellendítéséért létrehozott, államilag finanszírozott rendszer már idén turisztikai rekordévet eredményezhet. Romániában 1,2 milliónál több közalkalmazott kap üdülési utalványt 2019-ben.

Az utalványok értéke 1450 lej (mintegy százezer forint), s azokat kizárólag belföldi turisztikai szolgáltatásokra lehet beváltani az év végéig, utazási ügynökségeknél vagy közvetlenül a szállásadóknál.

A kibocsátott vakációs utalványok összértéke megközelítőleg 1,75 milliárd lej (hetvenmilliárd forint). A román tengerparti szállodák idén, az ortodox húsvét idején kétszer annyi turistát fogadtak, mint tavaly, és a nyári időszakra a szálláshelyek hetven százalékát már lefoglalták.

Mint arról a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetségének alelnöke, Nicolae Bucovala beszámolt, míg az elmúlt esztendőben húszezer turistát szállásoltak el a húsvéti ünnepek idején, idén ennek a dupláját.

Bánffy Béla, a Natura Travel utazási iroda vezetője a Maszol erdélyi hírportálnak elmondta, a növekedés nyolcvan százalék körül van a múlt évhez képest. A kolozsvári cég ügyfelei körében idén egyelőre főleg a hegyvidéki üdülőhelyek és a gyógyfürdők népszerűek, ami az irodavezető szerint annak tudható be, hogy a tengerparti nyaralás szezonja még csak ezután kezdődik.

A román kormány egy új turisztikai törvénnyel igyekszik javítani az ország idegenforgalmán. A tervezet szerint bevezetik a turisztikai úti célok menedzsmentjét, ami azt jelenti, hogy a helyi hatóságok és a magánszféra képviselői közösen dönthetik el, milyen helyeket kell elsősorban népszerűsíteni, s hogyan használják fel a leghatékonyabban a hatóságok által a szállodákra, illetve más vendéglátó egységekre ebből a célból kivetett különilletékeket.

A törvényjavaslat átruházza a minisztérium néhány hatáskörét a helyi hatóságokra: a szállodák, panziók osztályozását, az idegenvezetők tanúsítását, a sípályák és turistaösvények jóváhagyását és a parti strandok engedélyeztetését.

Bogdan Trif turisztikai miniszter elmondta, az új jogszabály új ellenőrzési módszereket is bevezet, a tárca felügyelői például „inkognitóban” végezhetnek ellenőrzéseket a vendéglátóhelyeken.

Románia továbbra is az utolsók között van az Európai Unióban a vendégéjszakák számát illetően, Magyarország és Csehország is megelőzi. A térségben az első helyen Lengyelország áll, ahol a turisták háromszor több vendégéjszakát töltenek évente, mint Romániában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.