Biztonságosak a húsáruk

Nem kell tartaniuk a vásárlóknak a hústermékek fogyasztásától, a koronavírus nem terjed élelmiszereken keresztül – közölte a napokban a Német Szövetségi Kockázat-felmérési Intézet, miután több húsüzemben is járványgócot találtak a hatóságok.

2020. 07. 06. 5:45
null
A németországi Tönnies vágóhíd több száz alkalmazottjának a tesztje pozitív lett Fotó: Martin Meissner Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A hústermékek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, a koronavírus ugyanis nem terjed az élelmiszereken keresztül. Erre a minap a Német Szövetségi Kockázatfelmérési Intézet mutatott rá. A szervezet állásfoglalása szerint – amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a honlapján is közzétett – a jelenlegi ismeretek abba az irányba mutatnak, hogy a sertésekben és a baromfifélékben nincs jelen a vírus, tehát az embert sem fertőzhetik meg. Rá­adásul a betegség terjedéséhez élő gazdaszervezetre van szükség, így az élelmiszereken keresztül – beleértve a húskészítményeket is – kizárt, hogy valaki megfertőződjön az új típusú koronavírussal. Az intézet felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerek szennyezett csomagolásán keresztül elképzelhető a kór terjedése. Ennek megelőzésében a vágóhidaknak és a feldolgozóüzemeknek van komoly felelőssége, ezért az alapvető higiéniai követelményeket a korábbiaknál is szigorúbban be kell tartaniuk a dolgozóknak.

A szakemberek azt követően nyilatkoztak, hogy az elmúlt hetekben németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben kitört tömeges koronavírus-megbetegedésekről érkeztek hírek. Legutóbb egy alsó-szászországi városban, a Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozójának koronavírustesztje pozitív lett, a járványgóc feltárása után a német hatóságok a térség 650 ezer lakosát érintő lezárásról döntöttek.

A németországi Tönnies vágóhíd több száz alkalmazottjának a tesztje pozitív lett
Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Korábban Észak-Rajna–Vesztfáliában 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Az eset kapcsán bezárt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzem, a német gazdák pedig attól tartanak, hogy a holding döntése nyomán más vágóhidak is szüneteltetni fogják az állatok átvételét. Az ágazati szakemberek szerint a koronavírus a sertéspestisjárványnál is komolyabb hatással lehet a német húspiacra.

A járvány a magyar húsipart sem hagyta érintetlenül, a szigorú higiéniai intézkedések betartása, az ahhoz szükséges eszközök beszerzése komoly kihívás elé állította az üzemeket, rá­adásul jelentős többletköltséget is okozott az ágazat szereplőinek. A szállodák és éttermek bezárása miatt visszaesett forgalom nyomán a nyugati és a déli országokban felgyülemlett felesleg ráadásul dömpingáron jelent meg a hazai piacon, ami tovább rontotta a feldolgozók helyzetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.