Borúlátóak a tőkejavakat termelő német cégek

Magyar Nemzet
2019. 08. 11. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német áruexport júniusi csökkenése láttán szinte lenullázta idei exportnövekedési várakozásait a német ipari és kereskedelmi kamarák képviseleti szervezete, a DIHK. Volker Treier külgazdasági igazgató a szövetségi statisztikai hivatal tegnap publikált, júniusi áruforgalmi mérlegét értékelve úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konfliktusokkal terhelt világgazdasági környezetben már azt is sikernek lehet elkönyvelni, ha az exportban sikerül pozitív nullával, vagyis a pénzügyi válság óta a legrosszabb eredménnyel zárni az évet – idézi az MTI. A DHIK eddig a német áruexport 1,2 százalékos idei növekedésével számolt.

Júniusban Németország áruexportja az előző havihoz képest 0,1 százalékkal, 106,1 milliárd euróra csökkent, és nyolc százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mögött a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint. Az export csökkenése megrendítette a német termelővállalatok működési stabilitását. Volker Treier szerint az egyre erősödő protekcionizmus és az érezhetően gyengülő világgazdasági konjunktúra közvetlenül hátrányos hatást fejt ki az exportorientált német gazdaságra.

Mint mondta, az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktus, illetve a brexit körül zajló vég nélküli huzavona világszerte elbizonytalanította a befektetői környezetet, ami különösen a tőkejavakat termelő német vállalatok üzleti kilátásait árnyékolja be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.