Bukaresti ajándék Washingtonnak

Adócsökkentést irányoz elő és növelné Románia vonzerejét a befektetők számára az a szakminisztériu­mi indítvány, amely a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen változtatna. Elemzők már korábban jelezték, hogy Bukarest engedni fog az Egyesült Államok nyomásának.

People work at Chevron's drilling site during a media day  in Pungesti
Szárazföldi kitermelés. Nem jár rosszul az amerikai befektető Fotó: REUTERS/Bogdan Cristel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viorica Dancila román miniszterelnök vasárnap kezdődő amerikai vizitje előtt néhány nappal tette közzé a bukaresti energiaügyi minisztérium azt a módosító indítványt, amellyel a kormány a befektetők számára kedvezően változtatna a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen.

A módosítás lényegében adócsökkentést irányoz elő, mivel – az érvelés szerint – a tengeri talapzatban rejlő nyersanyag kitermelése kockázatos, emellett növelni akarják Románia vonzerejét a befektetők számára. A változtatási szándékot felmérés előzte meg, amely a romániaiak energetikai kérdésekben kinyilvánított álláspontját vizsgálta. A megkérdezettek több mint 75 százaléka értett egyet a fekete-tengeri földgáz kitermelésével, míg alig 15 százalék ellenezte. A legtöbb megkérdezett, 37 százalék úgy vélte, hogy a beruházással a román lakosság előnyösebb áron jutna gázhoz, 18 százalék Románia energiafüggetlenségének elnyerését látja megvalósíthatónak. A megkérdezettek fele szerint az oroszok húzzák a legtöbb hasznot abból, ha a nyersanyagot nem termelik ki.

Szárazföldi kitermelés. Nem jár rosszul az amerikai befektető
Fotó: REUTERS/Bogdan Cristel

Román elemzők Klaus Johannis román elnök augusztusi, washingtoni útja után már számítottak rá: Románia engedni fog az Egyesült Államok nyomásának a fekete-tengeri földgáz kitermelésének ügyében. Orbán Viktor miniszterelnök májusban a romániai fekete-tengeri gázkészlet kitermelésének elindítását sürgette Donald Trumpnál annak érdekében, hogy alternatívát biztosítson az orosz gázzal szemben.

Az osztrák OMV Petrom olajtársaság júliusban a távirati iroda beszámolója szerint még azt közölte, hogy a romániai jogi környezet továbbra sem teszi lehetővé, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről döntsenek, de jelezték: továbbra is érdekeltek a projektben, és tárgyalnak a hatóságokkal.

A vállalat a Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobillal közösen kellene felszínre hozniuk. A nyár folyamán a bukaresti média olyan információkat közölt, hogy az amerikai vállalat ki akar vonulni, és harmadik partnert akar bevonni a beruházásba. Elégedetlenségük oka az volt, a román kormány a kitermelést lehetővé tevő offshore-törvényben olyan feltételeket szabott, amelyek csökkentik a beruházás nyereségességét. A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt, miután tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.