Családos közösségek az agglomerációban

Egyre több kisgyermekes család törekszik arra, hogy egymáshoz közel lakjanak, emiatt folyamatosan nő a családos közösségek aránya Budapest agglomerációjában.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több kisgyermekes család törekszik arra, hogy egymáshoz közel lakjanak, emiatt folyamatosan nő a családos közösségek aránya Budapest agglomerációjában. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa szerint az ingatlanpiac virágzásának egyik következménye ugyanis az, hogy egyre többen szorulnak ki Budapest közvetlen vonzáskörzetébe. Annak ellenére is, hogy ezeken a helyeken szintén érdemi drágulás volt tapasztalható a közelmúltban: Budaörsön és Budakalászon például már bőven félmillió forint fölött jár az ingatlanok átlagos négyzetméterára, ugyanakkor Fóton, Dunakeszin, Budakeszin és Solymáron is nagyot nőtt a házak ára.

– Ezzel együtt megfigyelhető a főváros agglomerációjában, hogy a kisgyermekes családok közösségeket alakítanak ki. Ez a jelenség látható Dunaharasztiban, Dunakeszin, Százhalombattán vagy éppen Szigetszentmiklóson – mondta Gadanecz Zoltán, aki a folyamatot némiképp a Szomszédok című sorozatban látottakhoz hasonlította.

– Amikor felépültek a paneltömbök, egy korosztály költözött be oda: együtt nőttek a gyerekek és korosodtak a felnőttek. Most ugyanez játszódik le a kisebb-nagyobb új építésű társasházaknál, és a különféle kedvezmények miatt ez a folyamat alighanem tovább erősödik a közeljövőben – mutatott rá a szakember.

Mint kifejtette, a kisgyermekes családok élvezik, hogy hasonló élethelyzetben lévő emberekkel költözhetnek egy helyre, ami egyfajta biztonságot ad nekik. Nem véletlen, hogy vannak párok, amelyek tudatosan ilyen környezetet keresnek.

– Megéri nekik áldozatot hozni és mindennap ingázni a munkahelyükre, mert mindenki ismer mindenkit, a gyerekeket ki merik engedni az utcára játszani, és rengeteget tudnak egymásnak segíteni a hétköznapokban. Ezeket a családokat tehát nem a pénz, sokkal inkább a lakhatási környezet befolyásolja – tette hozzá Gadanecz Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.