Csődvédelmet kért Amerika legnagyobb gitárforgalmazója

Az 1959-ben alapított cég a múlt évet még 2,3 milliárd dolláros bevétellel zárta.

Magyar Nemzet
2020. 11. 23. 11:20
To match Reuters Life! AUCTION/CLAPTON/
Guitars belonging to British music icon Eric Clapton are displayed at the Bonhams auction house in New York March 4, 2011. More than 70 guitars belonging to Clapton will go on the auction block in New York next week to raise money for his drug and alcohol treatment center in the Caribbean. To match Reuters Life! AUCTION/CLAPTON/ REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY BUSINESS) - GM1E7350K8001 Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődvédelmet kért a Guitar Center, az Egyesült Államok legnagyobb gitárforgalmazója, miután a koronavírus-járvány miatt zuhant a forgalma, és a cég nem tudta rendezni egy esedékes, 45 millió dolláros kamattörlesztését a múlt hónapban – írta a távirati iroda. A társaság mintegy 300 üzlettel rendelkezik országszerte, ezek a boltok azonban jelenleg is részben zárva vannak, vagy minimális a forgalmuk a járvány miatt. A cég online értékesítése igen szerény.

A Guitar Center a múlt évet még 2,3 milliárd dolláros bevétellel zárta, miközben az adóssága 1,3 milliárd dollárra emelkedett. Az 1959-ben alapított, 1997-ben a tőzsdére is bevezetett cég hétvégi közlése szerint megállapodás született a hitelezőkkel az 1,3 milliárd dolláros adósság 800 millió dollárral történő csökkentéséről, és arról, hogy pótlólagos pénzügyi forráshoz jut a jelenlegi tulajdonos révén és külső befektetési alapok bevonásával. A Guitar Center azzal számol, hogy az év végén kikerülhet a csődvédelem alól.

A cégnek mintegy 300 üzlete van országszerte
Fotó: Reuters/Rick Wilking

A koronavírus-járvány hatására az első fél évben csődvédelmet kért számos neves amerikai kiskereskedelmi cég, köztük a J. C. Penney, a Neiman Marcus és a J.Crew Group Inc. A Neiman Marcus azóta kikerült a csődvédelem alól.

Világszerte jelentős a jogdíjak visszaesése

A távirati iroda a minap arról is beszámolt, hogy az előrejelzések szerint idén akár 35 százalékkal is visszaeshetnek a zenei jogdíjbevételek világszerte, ami 3,5 milliárd eurós kiesést jelenthet. Ezt állapította meg éves, globális jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet. A párizsi székhelyű CISAC éves összegző dokumentuma mindig az előző évi adatokat tartalmazza, a most publikált előrejelzéseket a koronavírus-járvány hatásai miatt tették közzé – közölte a hazai jogkezelő, az Artisjus zeneipari szakmai blogján, a Dalszerzőn.

A jelentés előszavát Björn Ulvaeus, az ABBA egykori tagja, a CISAC májusban megválasztott új elnöke jegyzi. Mint kiemeli, az alkotók a válságban bebizonyították, hogy innovatív és rugalmas emberek, illetve az is kiderült, mekkora társadalmi igény van a munkájukra: a művészet segít a nehéz idők átvészelésében.

– A rugalmasság, a vállalkozókedv és a társadalmi szolidaritás nem elegendő. Ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból, a kormányokhoz kell fordulnunk. Nemcsak a segélycsomagokról van szó, bár azok is nagyon fontosak voltak, hanem arról, hogy a jogalkotóknak meg kell oldaniuk azokat a strukturális problémákat, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák az alkotókat – fogalmaz Ulvaeus.

A CISAC-elnök reményét fejezi ki, hogy a koronavírus-járvány által okozott válság ráébreszti a politikusokat arra, hogy a kultúra milyen sérülékeny helyzetben van, és arra, hogy gyorsan kell cselekedniük. Szerinte az Európai Unió szerzői jogi irányelve a legjelentősebb lépés abba az irányba, hogy elérjék az alkotók méltányos megbecsülését az online világban. Ezért is kiábrándítónak nevezi, hogy az irányelv esetleges felhígításával az nem lesz képes elérni eredeti célját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.