Csökkent a Magyar Telekom árbevétele és profitja a második negyedévben

Az árbevétel kisebb, a nyereség nagyobb mértékben esett vissza a második negyedévben a távközlési cégnél.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 05. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lett a koronavírus-járvány nyertese a Magyar Telekom, pedig többen arra számítottak, hogy a kijárási korlátozások és az otthoni munkavégzés miatt megnövekvő hangalapú és adatforgalom az árbevételt is jelentősen megdobja. Ez ugyan kisebb mértékben bekövetkezett, de a közszféra és vállalati szektor projektjeiből származó alacsonyabb bevételek ezt bőven ellensúlyozták, így a teljes árbevétel az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal 157 milliárd forintra csökkent.

A társaság adózott eredménye ennél jóval nagyobb mértékben, 20,8 százalékkal esett vissza 11,5 milliárd forintra, ráadásul az első félév egészére nézve még nagyobb, 42,3 százalékos a mérséklődés. Az eredmény csökkenése a jelentés szerint az alacsonyabb EBITDA, azaz a magasabb értékcsökkenési és amortizációs költségek és a forint 2020 első negyedévében jelentkező gyengülése miatt következett be.

A cég így összességében nem tudta magát kivonni a járvány negatív hatásai alól, ahogy Rékasi Tibor vezérigazgató fogalmazott: mint minden vállalat, a Magyar Telekom is jelentős kihívásokkal teli második negyedéven van túl, a járványhelyzet sok tekintetben befolyásolta a működésüket. A vezérigazgató rendkívül jelentős eredménynek tartja, hogy a körülmények ellenére összességében stabil pénzügyi eredményeket ért el a cég a második negyedévben.

A Magyar Telekom sem tudta elkerülni a járvány kedvezőtlen hatásait
Fotó: Mirkó István

A Telekom részvényének árfolyamalakulása így már érthető az utóbbi hónapokról: a márciusi általános tőzsdei zuhanás óta csak kevéssé tért magához, ráadásul a cég által tartott sajátrészvény-vásárlási aukción jelentős túlkínálat mutatkozott. A befektetők nem látnak a cég esetében sem növekedési, sem osztaléksztorit, így érthető, hogy a papír iránti kereslet viszonylag mérsékelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.