Digitálisan indult az MDDÜ szakképzésfejlesztési programja

A Magyar Divat- & Design-ügynökség digitális formában indította el a szakképzésfejlesztést támogató programját, amely kisfilmeken és online kerekasztal-beszélgetéseken keresztül nyújt perspektívát a szektorban tanuló és dolgozó fiataloknak. Az ügynökség célja, hogy egy versenyképes életpályamodell felállításával tegye vonzóvá a szakmát a pályaválasztás előtt állóknak, utánpótlást biztosítva az ágazatnak.

Magyar Nemzet
2020. 10. 23. 8:54
null
„Nagy büszkeség a honi tervezők megjelenése Milánóban” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyar Divat- & Design-ügynökség (MDDÜ) működésének egyik fontos stratégiai pillére a szakképzésfejlesztés támogatása, mellyel a kreatívipari oktatás színvonalának magasabb szintre emelésére törekszik. Az ügynökség a szakképzési intézményekkel folytatott együttműködéseivel járul hozzá ahhoz, hogy a tananyag összhangban legyen a munkaerőpiac elvárásaival” – olvasható az ügynökség közleményében.

Kiemelték: az MDDÜ a textil- és ruházati iparban tanulók és oktatók körében végzett kutatás során a kérdőívet 212 tanuló és százharminc oktató töltötte ki. Az összesített és kiértékelt válaszok alapján az MDDÜ szakmai munkacsoportot hívott össze, amelyen húsz partnerintézmény és szakmabeli vett részt workshoponként. A felmérés többek között rámutatott a pályaorientációs támogatás fontosságára: a vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy a ruha- és textilipari tanulmányokat folytató diákok nagy részének nincs kellő információja arról, milyen pozíciókat tölthetnek be a hazai kreatívágazatban működő cégeknél, ennélfogva nagy igény jelentkezett a pályaválasztást elősegítő kezdeményezések iránt.

Az ügynökség a megkérdezettek válaszait alapul véve egy divatipari foglalkozásokat bemutató kisfilmmel állít fel életpályamodellt a szektorban tanulóknak, melynek köszönhetően könnyedén felmérhetik a rendelkezésükre álló lehetőségeket. Mindez az MDDÜ presztízsnövelő kampányának a részeként valósul meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kreatívipari szakmák szépségeire, utánpótlást teremtve a szektornak. A kisfilmet a diákok visszajelzései inspirálták, akik a barátságos környezetet és a szakmán belüli fejlődési lehetőséget nevezték meg a legfontosabb tényezőknek egy munkahelyen, de nagy érdeklődést mutattak a technológiai újítások iránt is. Az ügynökség filmjét egy családias hangulatú kazári, illetve egy modernizált békéscsabai gyárban vették fel, mely az alkalmazottak személyes történetein és tapasztalatain keresztül ismerteti, miért érdemes ezt a szektort választani a fiataloknak.

A videó mellett az ügynökség online kerekasztal-beszélgetésekkel hozza közelebb a szakmát a pályaválasztás előtt állóknak. Az MDDÜ HFDA Academy: Fashion Flash programsorozata podcast formájában járja körül a témát Divatszabónak lenni menő – Fedezd fel saját tehetséged a kreatívszakmákban! címmel, melyben a hallgatók szakmabeliektől tudhatják meg, milyen karriert futhatnak be a XXI. századi divat-és ruhaiparban. Az ágazat legújabb technológiai és digitalizációs vívmányaiba ugyancsak a Fashion Flash podcastja révén nyerhetnek betekintést, amely a Fenntarthatóság és digitalizáció a kreatívszakmában címet kapta.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat- & Design-ügynökség vezetője. Fotó: MDDÜ

A kormány szakképzési célkitűzéseivel összhangban alakítottuk ki a programunkat – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője. Hozzátette: az új szakképzési rendszer sikerességét jól mutatja, hogy egy év alatt csaknem tíz százalékkal emelkedett a szakképzést választó gyerekek aránya, az összesített adatok szerint csaknem 56 800 diák kezdte meg a tanulást idén a szakképzésben, a 9. évfolyamon. – A szektor hagyományaira és örökségére építve, valamint napjaink kiemelkedő eredményeire alapozva szeretnénk, hogy ez a sikertörténet a jövőben is folytatódhasson – emelte ki Bata-Jakab Zsófia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.