Dolgozók nélkül lehetetlen a felfutás

Eredményes újraindulásukat kockáztatják azok a vállalatok, amelyek még a járvánnyal összefüggő korlátozások alatt elküldik munkavállalóikat. Az új munkaerő felkutatása, betanítása nehéz feladat, rontja a hatékonyságot, ráadásul ha hosszú távon be kell rendezkedni a járványhelyzetekre, akkor tartalék emberekre is szükség lesz. A szakértők szerint nehéz lesz beilleszkedniük új munkájukba azoknak, akik kényszerből hagyták el korábbi, más ágazatban betöltött állásukat.

Nagy Kristóf
2020. 04. 18. 13:20
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre kivárnak a vállalatok a létszámleépítésekkel, ha erre lehetőségük van, a járványügyi korlátozások feloldását és a gazdaság újraindítását követően azonban már elkezdhetik az elbocsátásokat. Sok ágazatban már most rákényszerülnek a cégek, hogy megváljanak alkalmazottaiktól. Ugyanakkor több más tünet is sújthatja az álláspiacot, ha elvonult a járvány – figyelmeztettek a Work Force Hungary Kft. szakértői. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég várakozásai szerint négyszázezer munkavállalónak szűnhet meg az állása végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban.

A munkahelyek elvesztésén felül egyéb jelenségekkel is szembe kell nézniük a dolgozóknak. Dulkai Miklós, a Work Force operatív igazgatója szerint az újraindulást követően a túlóráz­tatással szembesülhetnek a beosztottak. Ennek oka, hogy azoknál a cégeknél, amelyek termékeire megfelelő igény mutatkozik, vagy éppen ­óriási hiányt kell bepótolniuk, a kényszerleállás után várhatóan kegyetlen tempót lesznek kénytelenek diktálni. Sok cég a járvány idejére tervezett leállást eleve adminisztratív átütemezéssel oldotta meg. Dulkai Miklós arra figyelmeztetett, a cégek közel háromnegyede már kiadta szinte az összes éves szabadságot, egy részük pedig a nyári leállást hozta előrébb a korlátozások idejére. Ha a terveik szerinti munkát be kell hozniuk a vállalatoknak, nem is engedhetik meg maguknak a lazítást, hisz akár az év minden hátralévő napján kénytelenek lesznek termelni. Ez a szakértő szerint a dolgozókat is védi: ha az elbocsátott munkaerő-állomány helyére a teljesen újonnan felvett munkavállalók kezdenének bele egy ilyen megfeszített időszakba, akkor szinte borítékolhatók a hibák vagy a minőség romlása, de nő az üzemi balesetek kockázata is.

Dulkai Miklós arra figyelmeztetett, ha mindehhez hozzávesszük, hogy a jól megszokott munkatársi gárdákat betegség, legrosszabb esetben elhalálozás vagy elbocsátás is széttördeli, akkor még nyilvánvalóbbá válnak a kockázatok. A Work Force előrejelzése ugyanakkor bizakodásra ad okot, várhatóan a cégek már belátták, hogy a nagyobb kibocsátás többletmunkaerő-felvételt igényel. Egyrészt saját jól felfogott érdekeik, másrészt a munkaerőpiaci szabályozások miatt inkább a biztonságra törekednek az újraindulás után is, és nem a korábbi garnitúrától várnak majd el túlfeszített teljesítményt. Sok munkáltató azzal is számol, hogy a koronavírust nem lehet egyhamar legyőzni, vagy a mutációi miatt hosszú, hullámzó járványügyi helyzetre kell berendezkedni. Ilyen helyzetben pedig a munkaerő-közvetítő szakértői szerint akár az alkalmazotti állomány kétszeresét is legalább rendelkezési állományban kell tartani a tevékenység fenntartása érdekében.

Fotó: Havran Zoltán

– Az elmúlt években a vállalatok már hozzászoktak, hogy nem elegendő a kritériumoknak megfelelő munkavállalót toborozni, a képezhetőségre, alkalmasságra is figyelmet kell fordítani, ami meglehetősen időigényes folyamat – emelte ki Dulkai Miklós. Ezért a termelésben és a logisztikában – különösen a nagy létszámú foglalkoztatóknál – óriási kereslet várható már a közeljövőben az irányítani képes műszakvezetőkre, terhelhető és empatikus HR-esekre, a beléptetési folyamatokat automatizálni és a dolgozói elégedettséget mérni és kiértékelni képes onboarding programvezetőkre. A válság elmúltával tehát egy csapásra teremhetnek új pozíciók, igazodva az új piaci környezethez. Ennek már most is látni jeleit: a kontrollerek, pénzügyesek iránt hirtelen megnövekedett az igény, elsősorban a jövőre való felkészüléshez, tervezéshez.

A szakértő szerint a munkaerő­piaci kihívások között azzal a jelenséggel is számolni kell, hogy sokan nem tudnak visszatérni korábbi szakmájukba a megváltozott piaci körülmények miatt. Az érintettek elszoktak az álláskereséstől, az interjúztatástól, és a turizmusban például sok szobalány vagy munkájában sikereket elérő pincér érezheti magát egy teljesen más munkakörben másodrendű alkalmazottnak. Dulkai Miklós megjegyezte, a kölcsönzött munkaerő iránti kereslet ismét felfut: sok magyar családnál a kialakult helyzet következtében a felnőttkorhoz közeledő családtagnak is ki kell vennie a részét a költségekből, még ha csak idénymunka vagy részidős diákmunka erejéig is. A munkaerő-kölcsönzési modellt alkalmazó eddigi iparágak mellett a kisebb létszámú cégek is megjelenhetnek a keresleti oldalon.

Ingyenes átképzés a leállás alatt

A kormányzat a legnagyobb álláspiaci szereplők bevonásával indította el a Vali elnevezésű vállalkozói információs portált. A weboldalon a veszélyhelyzet alatt ingyenes képzések is megtalálhatók. A piacképes tanfolyamok között megtalálhatók a hagyományos szakmák, mint a boltvezető vagy az ingatlanközvetítő, de olyan kompetenciákra is szert tehetnek távoktatásban az érdeklődők, mint a home office koordinátor. A legtöbb terület a digitalizációval függ össze, mivel jelenleg is kiemelt a kereslet az informatikai és távközlési szakemberek iránt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.