Domokos László: A büdzsé iránytű a gazdaság újraindításához

A jövő évi költségvetésről szóló törvény iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához – emelte ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2021-es büdzséről szóló parlamenti vitában elhangzott beszédében. A számvevőszék véleménye szerint a jövő évi költségvetés nyári elfogadása számos bizonytalanságot megszüntet.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 10:22
DOMOKOS Lszl
Budapest, 2020. június 10. Domokos László az Állami Számvevõszék elnöke felszólal a Magyarország 2021. évi központi költségvetésérõl szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 10-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A sikeres konszolidációt követően, 2013-tól a magyar gazdaság ráállt egy kiegyensúlyozott növekedési pályára. Több tényezőnek köszönhetően a gazdasági növekedés többnyire még a kormányzati előrejelzésnél is gyorsabbnak bizonyult. A koronavírus-járvány következtében azonban ez a növekedési trend megtört, és jelenleg az a releváns kérdés, hogy a magyar gazdaság mikorra tud visszatérni a növekedést jelentő pályára – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a 2021-es büdzséről szóló parlamenti vitában.

Gyorsabb lehet a gyógyulás

Domokos László úgy fogalmazott: A járvány szomorú tapasztalata az, hogy leginkább az egyéb betegségekben is szenvedő emberek váltak a fertőzés áldozatává. Akiknek erős az immunrendszerük, viszonylag könnyen átvészelték, ha megfertőződtek a korona vírussal. A gazdaságban is valami hasonló folyamat várható, azaz a válság kirobbanásakor is súlyos problémákkal küzdő nemzetgazdaságok szenvedik el a legtartósabb veszteségeket, míg az egészséges szerkezetű nemzetgazdaságok számára gyorsabb lehet a gyógyulás.

Az ÁSZ elnöke kiemelte: Magyarországnak egészséges gazdasága és államháztartása volt a járvány kirobbanásakor, így a gazdasági élet hamar visszatérhet a régi kerékvágásba ott, ahol az csak rajtunk múlik. Ugyanakkor maradnak olyan területek, amelyeken a járvány megelőzése érdekében a korlátozó intézkedéseket tartósan fenn kell tartani.

 

Az ÁSZ elnöke szerint időszerű, hogy a jövő évi költségvetést már idén nyáron tárgyalja az Országgyűlés, hiszen a vírus okozta gazdasági és társadalmi problémák kezelésének nagyon fontos eszköze a 2021-es költségvetés első félévi elfogadása. Ez azért célszerű, mert ezzel az Országgyűlés több bizonytalanságot megszüntet. Mint mondta: Fontos, hogy a költségvetési törvényjavaslat meghatározza, mekkora pénzösszeget tud az állam 2021-ben a Covid–19 káros hatásainak mérséklésére, és a gazdaság újbóli beindítására fordítani. Domokos László szerint ezt három tényező határozza meg:

  • Az első, hogy mekkora hiányt célszerű vállalni,
  • a második, hogy mekkora összeget lehet más céloktól erre a két feladatra átcsoportosítani úgy, hogy a szükséges közfeladatok teljesíthetők legyenek,
  • a harmadik pedig, hogy mekkora lesz a 2021. évi visszapattanás dinamikája.
  • A költségvetési törvényjavaslat választ ad mindhárom kérdésre.A hiányról szólva Domokos László kifejtette: Bár az Európai Unió Tanácsa átmenetileg felfüggesztette a deficitre vonatkozó korlátozást, a három százalék alatti hiánycél erős jelzés a nemzetközi közösség felé arra vonatkozólag, hogy a magyar gazdaság már 2021-ben visszatér egy fenntartható növekedési pályára. Ennek a jelzésnek fontos értéke lesz Magyarország nemzetközi versenyképessége szempontjából, különösen azért, mert kevés ország lesz képes 2021-re ilyen célt kitűzni.

    Kitért arra is: 2020-ban a devizatartalékok növelése végett és a háztartások megtakarítási képességének csökkenése miatt célszerű volt devizában kibocsátott, külföldiek által megvásárolt államkötvényekkel biztonságossá tenni az államadósság finanszírozását. 2021-től azonban tovább folytatható a magyar gazdaság külföldi függőségének csökkentése.

    Magyarországon nem áll le az élet

    A költségvetési törvényjavaslat világos választ ad arra kérdésre is, hogy mekkora összeget lehet más céloktól gazdaságvédelemre és a járvány káros hatásainak enyhítésére átcsoportosítani úgy, hogy a szükséges közfeladatok teljesíthetőek legyenek. – Célszerűnek tartom, hogy a 2021. évi költségvetés megtartja – sőt tovább szélesíti – a járvány miatti veszélyhelyzetben létrehozott három alapot – tette hozzá Domokos László. Fontos, hogy Gazdaságvédelmi Alapban a kormányzati beruházások, azon belül a költségvetési szervek érdekkörében megvalósuló magasépítési beruházásokon felül az önkormányzatok, illetve az államháztartáson kívüli szervezetek fejlesztéseinek támogatása is helyt kapott. Nyilvánvaló, hogy ezek a gazdaság talpra állásának a katalizátorai lehetnek, még akkor is, ha ezek az előirányzatok több év óta tartó fejlesztések folytatásának a fedezetét teremtik meg. Kedvező hatásukat nemcsak 2021-ben, hanem már 2020-ban kifejtik, hiszen azt az egyértelmű üzenetet küldik a gazdaság szereplői, a nem állami szervezetek és a költségvetési szervek részére, hogy Magyarországon nem áll le az élet, és 2021-ben számíthatnak fejlesztéseik jelentős költségvetési támogatására.

    Domokos László helyes döntésnek nevezte a kormány részéről, hogy a fogyasztás növelése és a gazdaság élénkítése céljából nem a társadalmilag igazságtalan „helikopterpénz” eszközével élt, hanem a nyugdíjasoknak ad többletjövedelmet, és ezzel egy olyan réteg vásárlóerejét növeli meg, amelyiket különösen érzékenyen érintették a járvány gazdasági következményei. Hozzátette: A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése amellett, hogy a nyugdíjasok életszínvonalát emeli, négy éven keresztül ismétlődő lökést ad a fogyasztás növekedésének, és ezen keresztül a gazdaságot élénkíti.

    Elegendő tartalékok

    Az ÁSZ a költségvetési törvénnyel kapcsolatos véleményének kialakításakor előtérbe került a tartalékok megfelelőségének értékelése. A központi tartalékok – a béremelési intézkedések fedezetét biztosító céltartalék mellett – a GDP fél százalékának megfelelő összeget irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre, valamint gazdaságvédelmi, beruházás előkészítési és járvány elleni védekezési feladatokra. Domokos László rámutatott: Az ellenőrzés értékelése szerint e tartalékok mértéke elegendő azon kockázatok kezelésre, amelyek a költségvetési kiadások növelését teszik szükségessé.

    Domokos László – a szervezet közleménye szerint – úgy összegzett: a központi költségvetés számai már 2020 nyarától támpontul szolgálhatnak a magyar társadalom minden tagja, vállalkozása és intézményei számára a saját 2021. évi terveik elkészítéséhez, ami a járvány utáni bizonytalan helyzetben egy biztos kiindulópontot jelenthet. Domokos László végül javasolta az Országgyűlésnek, hogy az ÁSZ véleményében említett kockázatokat mérlegelje, szükség esetén kezdeményezzen és szavazzon meg módosításokat, aztán fogadja el júliusig a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényt, mivel az iránytűként szolgálhat a gazdaság újraindításához.

    Varga Mihály: A gazdaságvédelem költségvetése lesz a jövő évi

    Megkezdődött a múlt héten benyújtott 2021-es költségvetés általános vitája a a parlamentben. Először Varga Mihály pénzügyminiszter szólalt fel, és hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság kedvező állapotának köszönhetően a járvány okozta válság jóval kisebb, mint a sok európai országban, ezért az abból való kilábalás esélyei is jobbak lehetnek, és ezt nagymértékben segíti a jövő évi tervezett költségvetés.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.