Drónreptetés az egyetemen

A digitalizált iparágakban, elsősorban a mezőgazdaságban kulcskérdés a drónok kezelése és az azokkal gyűjtött adatok helyes feldolgozása. Emellett lényeges a drónreptetést szabályozó, az idén januártól hatályos új előírások ismerete is. Ezek oktatását vállalta magára az országban elsőként a győri Széchenyi István Egyetem.

2021. 01. 16. 10:12
null
A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás a magyar mezőgazdaság jövője Fotó: Kiss Annamarie Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drónirányító és -adatelemző szakirányú képzést indít az országban elsőként a győri Széchenyi István Egyetem – tájékoztatta lapunkat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A hallgatók a drónok kezelésén és biztonságos üzemeltetésén túl a légi felvételezés során kapott adatok feldolgozásához szükséges ismereteket is elsajátítják,

a képzés szorosan illeszkedik az 5G alapú modern technológiák ipari, mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazásaihoz.

A győri egyetemen működő Digitális fejlesztési központ kutatás-fejlesztési és oktatási munkájában olyan 5G fókuszterületeket azonosítottak be, mint a méréstechnika, az adatbiztonság, az egészségügy, az ipar 4.0, a mobilitás, valamint az agrárium és a precíziós növénytermesztés területe.

Az adatalapú digitalizált mezőgazdaságban a drónkezelés és a drónokkal gyűjtött adatok – elsősorban nagy felbontású és nagy mennyiségű kép – feldolgozása kulcskérdés. A fejlesztési központ szakmai támogatásával a Széchenyi István Egyetem mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kara Budapesten, Győrben és Mosonmagyaróváron azzal a céllal indítja el februárban a drónirányító és -adatelemző két féléves szakmérnökképzést, hogy a távérzékelési és képfeldolgozási ismeretek magas szintű megismerése után a hallgatók speciális szakterületeken is képesek legyenek feladatokat megoldani, célirányos munkát elvégezni.

Az agráriumban már most is alkalmazzák az eszközöket, amelyek segítségével könnyebben megfigyelhető a növények állapota
Fotó: Kiss Annamarie / KA Hajdú-Bihari Napló

A tanrend része a drónirányítással kapcsolatos baleset- és kárelemzési, mezőgazdasági, környezetvédelmi és katasztrófavédelmi ismeretek átadása is.

A képzés moduljai között megtalálhatók a drónrepüléssel kapcsolatos jogi ismeretek, a drónok műszaki felépítésének megismerése, illetve a repülések tervezésének elméleti és gyakorlati alapjai.

A 2021 elejétől megváltozott drónüzemeltetési szabályok megismerését és azok betartását is magában foglalja a képzés. Célunk, hogy olyan kutatások és szakképzések induljanak el egyetemünkön, amelyek során az 5G-re épülő ipari és lakossági megoldások fejlesztése és hasznosítása kezdődhet el – mondta Wersényi György, az egyetem gépészmérnöki, informatikai és villamosmérnöki karának dékánja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.