Egész Európát meghódítaná az automata autókölcsönző

Lépnie kell a reptéri parkoló- és autómegosztó BeeRides startupnak, miután a három budapesti nagy bérautós cég bevette kínálatába Ferihegyet. A BeeRidesnak azonban más ütőkártyái is vannak, például tartós bérletbe vesz autókat, és mint az albérletért, fix díjat fizet értük.

2019. 08. 08. 13:30
US Democratic presidential nominee Senator Barack Obama (D-IL) campaign plane casts a shadow on a parking lot as it approaches LaGuardia Airport in New York
Tízezren parkolnak egy-egy forgalmas hétvégén Ferihegyen, pedig hasznosíthatnák is a járműveket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét hallatott magáról a BeeRides, az ötletes reptéri autómegosztó, amely most beruházott saját flottájába, és így nemcsak az ügyfeleik által a parkolójukba tett, és bérlésre kijelölt autókat kínálják, de vadonatúj, középkategóriás családi kombikat is – közölte lapunkkal a sikeres hazai startup. A BeeRides alapötlete egyszerű és nagyszerű: aki saját gépkocsijával megy a reptérre, annak egy közeli parkolóban kell azt letennie, nem kevés pénzért. A Ferihegyi repülőtéren főszezonban sokszor 8-10 ezer autó várja tétlenül, hogy tulajdonosa hazarepüljön és használatba vegye. Ezek az utazók két-két és fél milliárd forintot költenek reptéri parkolásra. A BeeRides szerint jó lenne, ha a járművek nem vesztegelnének drága pénzért a murvás parkolókban, hanem mennének, és nem pénzbe kerülnének, hanem pénzt termelnének a tulajdonosaiknak.

Nehézségek természetesen vannak. Azt egyszerű belátni, hogy az autós nem szívesen bízza másra szeretett gépkocsiját, amely a lakása után a második legértékesebb vagyontárgya. A BeeRidesnak éppen ez a legnagyobb feladata, azaz hogy mind a tulajdonosokat, mind a használókat biztosítsa róla, tisztességes elbánásban lesz részük. Másfelől a magyar piacon sok a koros, nem teljesen tökéletes műszaki állapotú jármű, amelynek nyűgeit a tulajdonos kiismerte, de egy idegen bajba kerülhet. Ugyanakkor bármilyen meglepő, a BeeRides németországi tapasztalatai arról győzték meg a startup menedzsmentjét, hogy ott meg a sok, szinte szalonállapotú autó esetében az a baj, hogy a tulajdonosok a legkisebb karcolást is sérelmezik.

A BeeRides legfontosabb hozzáadott értéke, hogy a bérlés és parkolás napi 24 órában működő, teljesen automatizált folyamat. Gördülékenységét a menedzselt online piactér, az internetes szerződéskötés és fizetés, a garázsmesteri funkciók (műszaki ellenőrzés előtte-utána) és a repülőtéren kihelyezett „okos kulcsszekrény” biztosítják. Ez utóbbi a legfontosabb BeeRides-fejlesztés, amiben szolgáltatása eltér a versenytársakétól, hiszen – ellentétben a tradicionális autókölcsönzőkkel – egyáltalán nincs sorban állás.

Tízezren parkolnak egy-egy forgalmas hétvégén Ferihegyen, pedig hasznosíthatnák is a járműveket
Fotó: Reuters

Az autótulajdonosokat és a bérlőket a bérbeadás ideje alatt teljes körű casco biztosítás védi, meghibásodás esetén pedig professzionális közúti segélyszolgálat áll rendelkezésre. Sok fejtörés és módosítás után jött létre a ma használt automatizált folyamat, és ez segített abban, hogy Budapest után megnyithattak három német kölcsönzőt a frankfurti, a berlini és a düsseldorfi repülőtéren. Ami még kulcsfontosságú volt, hogy az együttműködés jogi részét is minimalizálni tudták. A következő országba már ezzel az új modellel kívánnak belépni.

A reptéri mobilitásszolgáltatás területén a BeeRides erős versenytársakat kapott a közelmúltban: rövid idő alatt mind a három fővárosi autómegosztó (Mol Limo, GreenGo, DriveNow) hídfőállást telepített a reptér közvetlen közelében. A budapestiek számára ezzel kiválthatja, hogy a saját autójukkal közelítsék meg Ferihegyet. A BeeRidesnak azonban van még ütőkártyája: aki tartósan bérbe adja nekik az autóját, az havi fix, valamint a forgalom utáni jutalék jellegű jövedelmet kaphat. A logika hasonló, mint a befektetési célú ingatlanhasznosítás esetén: a használaton kívül került gépkocsit nem kell eladni, hanem a BeeRides-flotta rendelkezésére bocsátani. A gépkocsi így saját fenntartásának a kitermelésén túl jövedelmet biztosít a tulajdonosának. A vállalkozás az üzemeltetés és karbantartás terheit is magára vállalja – észszerű határokon belül.

A BeeRides 2016 óta vesz részt a startupversenyeken, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány révén kétszer ki is jutottak német eseményekre, ahol bemutathatták a céget. Egy ilyen eseményen ismerték meg az Innogy Innovation Hubot, amely az egyik fő befektetőjükké vált, valamint találkoztak számukra üzletileg nagyon érdekes iparági partnerekkel is. Emellett hozzáfértek helyi vállalkozásfejlesztési szervezetekhez is, amelyek megnyitják a kapukat más partnerek felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.