Egyre olcsóbb az adósság finanszírozása

Magyar Nemzet
2020. 01. 22. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását hirdette meg az adósságkezelő egymilliárd amerikai dollár értékben tegnap – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.

A pénzügyminiszter kiemelte: a lépéssel amellett, hogy csökken a költségvetés kamatterhe, az államadósság devizaaránya és Magyarország stabilitása is javul. Varga Mihály elmondta: az eredményes gazdaságpolitika, a kedvező piaci környezet, valamint az idei évre várható alacsony finanszírozási igény együttesen teszi lehetővé, hogy a magas kamatozású devizaadósságot olcsóbb és lényegesen hosszabb futamidejű finanszírozásra cserélje le az állam.

E stratégiának megfelelően valósult meg múlt héten a húszéves forintkötvény kibocsátása is – emlékeztetett a tárcavezető, kiemelve, hogy az állampapír várakozásokon felül teljesített. A felkínált mennyiség több mint kétszeresére érkezett ajánlat, 3,01 százalékos átlaghozam mellett összesen 22,8 milliárd forintot értékesített az Államadósság Kezelő Központ.

Az olcsóbb finanszírozást segítő újabb lépés a most meghirdetett dollárkötvény-visszavásárlás, amelynek forrásához nincs szükség új devizakötvény kibocsátására – jegyezte meg Varga Mihály. Az alacsonyabb kamatteher és az államadósság futamidejének hosszabbítása tovább növeli a magyar gazdaság stabilitását és a befektetők bizalmát. A lépések összhangban vannak a kormány adósságcsökkentő törekvésével, amelynek köszönhetően a tavalyi év végére 66-67 százalék körüli szintre javulhatott a GDP-arányos államadósság, idén pedig még tovább csökkenhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.