Egyre több a lakossági napelem

Folytatódott a növekedés 2018 negyedik negyedévében is a háztartási méretű kiserőművek (hmke) piacán, vagyis a korábbi negyedéveket jellemző trend nem szakadt meg.

2019. 05. 24. 7:34
null
MN_alap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a növekedés 2018 negyedik negyedévében is a háztartási méretű kiserőművek (hmke) piacán, vagyis a korábbi negyedéveket jellemző trend nem szakadt meg – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elemzésében. Igaz, az összes csatlakoztatott kiserőművi kapacitást tekintve az Elmű elosztói területén a harmadik negyedévhez képest valamivel kisebb mértékű volt a növekedés, ám ennél a társaságnál tartják nyilván a legnagyobb összkapacitást és darabszámot.

Hasonlóan 2018 összes negyedévéhez, a háztartási méretű kiserőművek alatt valójában minden esetben napelemes rendszereket kell érteni. A hmke-rendszereket ­jellemzően természetes személyek telepítenek leginkább két és nyolc kilowatt (kW) közötti beépített teljesítménnyel – állapította meg az energiahivatal.

Az elosztói engedélyesek (vagyis az Elmű–ÉMÁSZ, az E.On és az NKM) adatszolgáltatása alapján 2018 negyedik negyedévében összesen 3060 hmke csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 22 MW beépített teljesítménnyel, amely nagyjából azonos a ­2018-as év korábbi negyedéveinek értékével. Összesen tavaly 2018. január 1. és december 31. között 81,9 MW új kiserőművet telepítettek, így az összes kapacitás elérte a 323,4 MW-ot. A negyedik negyedévben telepített ­hmke-k teljesítménye 7,6 kW volt.

A tavalyi év utolsó három hónapjában 2558 napelemes rendszert telepítettek hazánkban a magánszemélyek összesen 15,9 MW beépített kapacitással, a szolgáltatók átlagosan 22,2 százalékos növekedést regisztráltak a beépített kapacitást tekintve.

A nem természetes személyek (vagyis a vállalkozások, önkormányzatok, valamint az intézmények) 502 napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 6,1 MW beépített teljesítménnyel. Érdekesség, hogy míg a természetes személyek által telepített napelemes rendszerek száma, illetve beépített teljesítménye negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben bővült, addig a nem természetes személyeknél a beépített összteljesítmény csökkent a második fél évben az év első három hónapjához viszonyítva.

A méretkategóriák szerinti megoszlást vizsgálva is arra jutott az energiahivatal, hogy mindhárom csoportban jelentősen bővültek az újonnan hálózatra kapcsolt kapacitások a tavalyi utolsó három hónapban. Az erőművek számáról pedig azt állapították meg, hogy az öt és 9,99 kW közötti beépített teljesítményű rendszereknél volt mérhető a legnagyobb növekedés.

Tovább finomítva a méretkategóriák szerinti felbontást, kiderült, hogy a hálózatra csatlakoztatott napelemes hmke-k 71 százaléka a két és 7,99 kW közötti méretkategóriából került ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.