Elégtelen lehet Amerika klímacélja

Hamarosan ismerteti frissített klímacélját az Egyesült Államok, ám európai politikai és céges vezetők attól tartanak, ez sem lesz elégséges ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát. A világ legnagyobb gazdaságának eljött az alkalom, hogy példát mutasson.

2021. 04. 14. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább felére kellene csökkentenie az Egyesült Államoknak az üvegházhatású gázok kibocsátását már az évtized végére – vélik azok az európai politikusok, szakszervezeti és vállalati vezetők, akik erre hívták fel az amerikai elnök figyelmét. A Reuters tudósítása szerint Joe Bidenhez annak apropóján juttatták el levelüket a szervezetek, hogy a világ legnagyobb gazdasága április 22-én teszi közzé klímacéljait egy általa rendezett online konferencián. A frissített célok más nagyobb kibocsátókat is ösztönözhetnek arra, hogy olyan mértékben csökkentsék karbonemissziójukat, hogy az valóban a klímaváltozás katasztrofális szintjének elkerülését szolgálja.

„Mi, európai politikai döntéshozók, vezérigazgatók, üzleti szervezetek, szakszervezetek és agytrösztök felhívjuk az Amerikai Egyesült Államokat, teljesítse ambícióit azzal, hogy elfogadja azt az éghajlati célt, amely szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra legalább ötven százalékkal csökkentsék a 2005-ös szinthez képest” – áll a levélben, amelyet 107 nyilatkozó, köztük húsz uniós jogszabályalkotó és ötven vezérigazgató írt alá. A cégek képviselői között van Alan Jope, a Unilever vezetője, Helena Helmersson a H&M éléről, illetve Matt Brittin, a Google Európáért, Afrikáért és a Közel-Keletért felelős üzleti és operációs vezetője.

Az új technológiák bevezetése igen forrásigényes
Fotó: Reuters

A proklamációban erősebb transzatlanti együttműködést is sürgetnek, mivel az Európai Unió követi a saját terveit: a nettó nulla kibocsátást 2050-ig, illetve az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal való csökkentését 2030-ra. Ezek a kötelezettségvállalások – mint írják – eddig meghaladták a többi nagy gazdaság ambícióit.

Ez nem véletlen, hiszen e célok óriási beruházásokat igényelnek a megújuló energia, a karboncsökkentést célzó ipari megoldások és a nulla kibocsátású közlekedés területén.

Az Egyesült Államok jelenlegi célját még Barack Obama elnök idején határozták meg, eszerint 2025-re a 2005-ös szintnél 26-28 százalékkal lenne kisebb az üvegházhatású gázok kibocsátása. Környezetvédő szervezetek azonban azóta is azt szeretnék elérni Washingtonnál, hogy legalább ötvenszázalékos legyen a mérséklés aránya. Elemzők szerint 57-63 százalékos vágás állítaná az országot 2050-ig a nettó nulla kibocsátású pályára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.