Elenyésző bevétel lesz a beváltásból

Az éves szabadságukat, külföldi útjukat őszre halasztó magyar turisták számára manapság nem éppen kedvezőek a valutaváltási árfolyamok. Az európai országok viszonylatában azonban még így is igaz, hogy akkor jár a legjobban az utas, ha még itthon vált külföldi fizetőeszközt. Az ugyanis még mindig olcsóbb, mint a határon túl bankkártyával vásárolni, pláne ATM-ből pénzt kivenni. Az izgalom azonban felesleges, a valutavételt pedig nem érdemes halogatni, az elemző szerint a forint árfolyama rövidesen stabilizálódhat. Akinek pedig van itthon valutája, beválthatja ugyan, de érdemben nem nyer rajta túl sokat.

Horváth Éva–Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 15. 6:45
null
Noha sokan felbolydultak, a várakozások szerint nem lesz tartósan gyenge a forint árfolyama Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár két hete történelmi mélypontja körül jár a forint árfolyama, vagyis az euró, a dollár vagy a nyaralásból megmaradt horvát kuna eladásával viszonylag jól lehet járni. A magyar fizetőeszköz árfolyama közel másfél éve gyengébb, mint a megelőző években, amikor a 305-315 közötti sávban volt az euróhoz képest. Az eltérést azonban megszoktuk, a 320-325 közötti árfolyam nem okozott komolyabb hatást. Most azonban, hogy több mint 330 forintot lehet kapni az európai közös fizetőeszközért, felbolydultak a piacok, emellett sokan beváltják meglévő valutáikat, mondván, most többet kapnak értük. Vajon indokolt-e ekkora izgalom az árfolyam nagyjából két-három százalékos elmozdulása után?

A legtöbben forintban kapják kézhez a fizetésüket és abban is költik el, de közülük is sokaknak van devizamegtakarítása. Amióta pedig az Európai Unióban szabadon lehet munkát vállalni, sokan euróban, angol fontban, svájci frankban vagy épp dán koronában jutnak hozzá a fizetésükhöz, és annak egy részét ugyancsak itthon költik el. Így viszont már egész sok olyan deviza van a piacon, amelyet jobb árfolyam esetén szívesen beváltanak.

Pénzváltók szerint az elfekvő devizaállomány, elsősorban az euró most elő is kerül a párnacihákból, megnövekedett a forgalmuk, bár még nehéz eldönteni, ebből mennyi köszönhető a nyaralási szezon végén rendszerint jelentkező hatásnak. Idén ugyanakkor az is komoly tényező, hogy míg devizában igen szerény hozamot lehet elérni, forintban ez ötéves távon 4,95 százalék, köszönhetően a MÁP Plusz állampapírnak.

Ha megnézzük, mennyit nyer az, aki most vált eurót ahhoz képest, mintha mondjuk pár hónapja váltott volna, látjuk, hogy mindössze két-három százalékos különbségről van szó. Ez még egyhavi nyugat-európai fizetésnél sem olyan nagy eltérés, de a nyaralásból megmaradt pár száz eurónál majdhogynem jelentéktelen összeg.

Noha sokan felbolydultak, a várakozások szerint nem lesz tartósan gyenge a forint árfolyama
Fotó: Kurucz Árpád

A legtöbben azt várják, hogy a gyengélkedés átmeneti, és a hazai valuta úgyis visszaerősödik. Ha nem így van, és valamiért további gyengülésre kerül sor, van egy pont, ugyancsak lélektani okokból, ahol sokan megijednek, hogy a leértékelődés tartós lesz, sőt egyenesen felgyorsul, ezért az addigi logikát félretéve rohannak devizát venni.

– Nem érdemes felesleges izgalmakat gerjeszteni, akinek most kell valuta, vegye meg, akinek később, halassza el a vásárlást. És ugyanígy igaz ez a valutaeladásokra, hacsak nem lényegesen nagyobb összegről van szó – tanácsolta kérdésünkre a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Török Zoltán nem számít a jövőben a jelenleginél tartósan gyengébb árfolyamra (ami a Magyar Nemzeti Bank honlapja szerint tegnap 332,70-es eurószintet jelentett), s a továbbiakra nézve úgy véli, a hazai fizetőeszköz beáll egy, a korábbinál kicsit magasabb, hozzávetőlegesen fix 325-330 eurós sávba.

A forinterősödés reális, hisz fundamentális oka nincs a gyengülésnek: a kereskedelmi és folyó fizetési mérleg többletes, vagyis több deviza érkezik a piacra az exportőröktől, mint amennyit az importőrök megvesznek. Ráadásul az uniós támogatások is folyamatosan érkeznek, és ezek forintra váltása is devizatöbbletet generál.

Azoknak pedig, akik külföldre utaznak üdülni, továbbra is az éri meg a legjobban, ha egy itthoni valutaváltónál veszik meg a szükséges külföldi fizetőeszközt, a bankkártya átváltási árfolyamával és az egyéb banki díjakkal ugyanis csak rosszabbul járhatnak. Igaz, hogy a biztonság ez utóbbi mellett szól. A legdrágább megoldás viszont változatlanul az, ha valaki külföldön bankjegykiadó automatából vesz fel valutát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.