Ellenáll a lakáspiac a harmadik hullámnak

A járvány harmadik hulláma várhatóan nem befolyásolja érdemben a lakáspiac idei teljesítményét. A szakértő szerint ez elsősorban az állami lakásprogram új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a felújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető. A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a fertőzés újabb szakasza jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot. 

Magyar Nemzet
2021. 03. 08. 9:20
null
Lakás épités illusztráció. 20210108 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az eladó lakások iránt érdeklődők száma visszaesett a járványintézkedések szigorításáról szóló múlt csütörtöki és pénteki bejelentések után, de utána rövidesen ismét javulást mutattak az adatok – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből.

– A szigorítások bejelentése után óráról órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20–25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken. Vasárnap azonban már kezdett visszaállni a kereslet a március elején megszokott szintre – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A friss adatok szerint tehát átmeneti volt a visszaesés, és a jelenlegi kilátások alapján a múlt héten bejelentett szigorítások, valamint a harmadik hullám várhatóan nem befolyásolják érdemben a lakáspiac idei teljesítményét.

– Ez elsősorban az állami lakásprogram ettől az évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető.

A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot – fogalmazott a szakértő.

Az Ingatlan.com közleménye szerint Balogh László elképzelhetőnek tartja, hogy márciusban a szigorítások miatt februárhoz képest csökken az adásvételek száma, de a tranzakciókat inkább csak elhalasztják az érintettek. Hozzátette: mivel az előzetes adatok alapján a vevők is óvatosabbak lettek az ingatlanpiacon, ezért konkrétabb előrejelzést a harmadik hullám hatásairól a következő hetek tendenciái alapján lehet majd mondani.

Ezt az évet egyébként lendületesen kezdte a lakáspiac, ütemesen növekszik az adásvételek száma a használt lakások terén. Emellett a lakásépítési kedv is megugrott. Balogh László a Központi Statisztikai Hivatal adatai kapcsán azt mondta: januárban 1011 lakóépületre adtak ki építési engedélyt a hatóságok. Ez tavaly januárhoz képest erőteljes, 38 százalékos emelkedést jelen. A növekedés elsősorban a családi házakra kiadott 805 darab engedélynek köszönhető, ami az elmúlt öt év legmagasabb januári értéke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.