Előbbre lépett egy helyezéssel a hazai áramár

2019. 02. 07. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben az európai uniós tagállamok rangsorában Magyarország volt a második, ahol a legkevesebbet kellett fizetni az áramért, emellett továbbra is hazánkban a legolcsóbb a földgáz – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal januári nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából.

Az év első hónapjának energia­árait összevető felmérés szerint Budapesten a lakossági fogyasztók földgázának átlagára 3,18 eurócent volt kilowattóránként (kWh). A gáz a svéd fővárosban volt a legdrágább, több mint 7,7-szer került többe, mint Budapesten. A legnagyobb mértékben, 6 százalékkal Bécsben csökkent a földgáz ára, a legnagyobb arányú, 14 százalékos drágulást Vilniusban regisztrálták.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára 11,64 eurócent/kWh volt Budapesten, az EU-tagállamok közül csak Szófiában, továbbá Belgrádban kértek kevesebbet az áramért.

Az előző hónaphoz képest tapasztalható csekély árváltozást a forint–euró árfolyamának változása okozta. Decemberben ugyanis még Vilnius is megelőzte Budapestet a kedvező árak szempontjából, ám a hatóságilag szabályozott, forintban mérve változatlan átlagár a magyar fővárosban 11,61 euró­centre jött ki.

A rangsor átrendeződéséhez hozzájárult az is, hogy a litván fővárosban 15 százalékkal drágult az áram decemberről januárra (csakúgy, mint Amszterdamban).

Árcsökkenést regisztráltak Koppenhágában, ennek ellenére továbbra is a dán fővárosban a legdrágább az áram. Varsóban hat százalékkal mérséklődtek a lakossági díjak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.