Elon Musk naponta említ egy részvényt, máris ugrik az árfolyam

Úgy tűnik, a részvénypiaci és néhány más befektetési termékben mutatkozó mánia olyan szinteket ért el, hogy a befektetők tömegeit egy híres ember is képes egy-egy eszközre ráugrasztani. Most ezt a világ leggazdagabb embere teszi: vajon csak mókás kedvében van, vagy tiltott árfolyam-manipilációt követ el?

Fellegi Péter Tamás
2021. 02. 01. 8:10
null
A Tesla- és Space-X-vezér görbe tükröt tart a piac és a befektetők elé? Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdéken és nem tőzsdei termékek piacán egyarán az őrület jelei mutatkoznak azt követően, hogy az árak hónapok óta szakadatlanul emelkednek. A közönség úgy érzi, csak egy irány van, felfelé, ezért bármilyen hírre vagy megszólalásra hajlamosak rávetni magukat egy-egy eszközre. Elon Musk, a világ legsikeresebb vállalkozója és jelenleg leggazdagabb embere ezt a folyamatot érzékelve úgy döntött, hogy beszáll a játékba, és a Twitteren naponta megemlít egy-egy részvényt vagy más eszközt. Hogy mi a célja ezzel, azt pontosan nem tudhatjuk, de a múltban is szeretett tréfákat űzni, néha dühében cselekedett. Lehet, hogy csak görbe tükröt tart a piac és a befektetők elé, jelezve, milyen extrém lélektani fázisba jutottak, amikor nem megfontolt döntéseket hoznak, hanem bármilyen jelre rohannak vásárolni.

A Tesla- és Space-X-vezér görbe tükröt tart a piac és a befektetők elé?
Fotó: AFP

A múltbeli hasonló esetek alapján nem valószínű, hogy Elon Musk ilyen módszerekkel akarná növelni vagyonát, hisz ez igencsak lerontaná zseniális vállalkozóként felépített hírnevét, ráadásul jelenlegi mérhetetlen vagyona mellett erre nincs is szüksége. Valószínűbb, hogy inkább görbe tükröt tart a tőzsdézők elé, és közben remekül szórakozik, levezetve azt az óriási feszültséget, amit a Tesla és a SpaceX vállalatok páratlanul sikeres vezetésével járó munka okoz.

De mik is voltak a konkrét megnyilvánulások és mik lettek a hatások? A múlt hét fő tőzsdei eseménye a kisbefektetők milliói által kiváltott short-kiszorítás és az ezt kísérő árfolyamrobbanás volt elsősorban a GameStop cég részvényében, kedden erre tett rá egy lapáttal Musk, amikor a Twitteren kiírta, hogy GameStonk, ami egy szójáték a részvény nevével. Csütörtökön a CD Projekt nevű lengyel számítógépes játékokat fejlesztő cég részvényét ugrasztotta meg 12 százalékkal, amikor a cég egy játékát dicsérte. Végül pénteken a bitcoint említette meg, amelynek ára erre 20 százalékkal ugrott meg.

A CNBC megpróbált állásfoglalást kérni az amerikai tőkepiaci felügyelettől, hogy ez rendben van-e így, vagy korlátozni kellene azt a lehetőséget, hogy egy gazdag ember egyetlen szavával további vagyonokat keressen adott esetben a kisbefektetők kárára. A felügyelet egyelőre nem nyilatkozott, a kérdés nem is egyszerű, hisz mások is rendszeresen közzéteszik véleményüket, például Warren Buffett, bár az kétségtelen, hogy ő ezt magyarázattal, elemzéses formában adja elő, ami jobban elgondolkodtatja a befektetőket. Az is tény, hogy Musk már követett el egyértelműen tiltott árfolyam-befolyásolást: a kereskedési idő alatt nevezte drágának saját cége részvényét, bár ezzel saját vagyonát is csökkentette. A szabályozó szerveknek most fel van adva a lecke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.