Emelkedhet az első lakást vásárlók aránya

2019. 03. 18. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekvő ingatlanárak ellenére sem csökkent az első lakásukat vásárló fia­talok aránya: a vásárlási célok között hosszú évek óta 20-25 százalékos arányával előkelő helyen áll az első, saját tulajdonú ingatlan megtalálása a Duna House (DH) elemzése szerint. Az illetékkedvezménynek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programjában javasolt növelése, új lakás esetén a kedvezmény értékhatárának folyamatos felülvizsgálata így több mint harmincezer adásvételnél jelenthetne segítséget.

Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése szerint az első lakásukat vásárlók száma megmutatja a fiatalok gazdasági helyzetét és otthonteremtési lehetőségeiket. A családvédelmi akcióterv és az otthonteremtést segítő kormányzati intézkedések hatására a következő években növekedhet az arányuk.

– A jelenlegi ingatlanpiacon az első otthonukat kereső fővárosi fiatalok átlagosan 50-60 négyzetméteres lakást választanak, amelyre 25-30 millió forintot szánnak. Vidéken ennél nagyobb, 70-80 négyzetméteres ingatlanok a keresettek körükben, amelyért 15 millió forint körüli összeget fizetnek – mondta lapunknak Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Szerinte a jegybank által felvetett illetékkedvezmény a lakásvásárlás járulékos költségeinél jelentene könnyebbséget a fiataloknak, ami tovább segítheti a vásárlási lehetőségeket.

Mint megírtuk, az MNB emellett befektetési cél esetén szigorítaná az illetékszabályokat, hűtve ezzel a budapesti lakáspiac áremelkedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.