Sokba kerülhet, ha a nem figyelünk az emelt díjas üzenetekre

Az emelt díjas SMS-szolgáltatás korlátozására, letiltásának lehetőségére figyelmeztet a versenyhivatal.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 17:05
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emelt díjas szolgáltatások veszélyeire és a tájékozódás fontosságára hívja fel ismét a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Lovedoktor néven nyújt emelt díjas SMS-szolgáltatást az a vállalkozás, amely nemrégiben került a versenyhivatal látókörébe – olvasható a GVH közleményében. A szolgáltatást használók – üzenetenként 2032 forintért – jóslatokat kaphatnak a szerelmi életükkel kapcsolatban.

Korlátozhatja a szülő, hogy gyermeke emelt díjas szolgáltatásra fizessen elő
Fotó: Havran Zoltán

A versenyhivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy az emelt díjas telefonszámokon elérhető szolgáltatások igénybevétele előtt tájékozódjanak azokról a szolgáltatójuk weboldalán vezetett nyilvántartásból. A hatóság ennek kapcsán különösen a szülők, gondviselők figyelmét szeretné ráirányítani arra, hogy

lehetőség van a gyermekek által használt telefonokon a drága szolgáltatások korlátozására, és ezzel együtt a különböző alkalmazások adatvédelmi beállításaira

a felesleges kiadások, illetve egyéb sérelmek megelőzése érdekében.

Bongo már áprilisban megbukott

A versenyhivatal áprilisban ideiglenesen felfüggesztette a Lovedoktorhoz hasonló, jellemzően fiatalok által használt Kérdezd Bongót! (AskBongo) elnevezésű emelt díjas SMS-szolgáltatást és annak reklámozását. A GVH feltételezése szerint a műsor nézői nem kaptak megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás lényeges jellemzőiről, például annak díjáról és a válaszokhoz felhasznált adatok forrásáról. A YouTube-on futó websorozatban pedig a gyermekeknek szóló, közvetlen felszólítás jelent meg az emelt díjas üzenetszolgáltatás igénybevételére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.