Enyhítő és korlátozó lépések baromfifronton

Feloldotta a madárinfluenza megjelenése miatt hozott korlátozásokat a Nébih, így belföldre és az Európai Unióba is az egész ország területéről szabadon szállítható a baromfi. Az állattartók ugyanakkor még nem dőlhetnek hátra teljesen, a vándormadarak vonulása továbbra is veszélyt jelent az állományokra.

2020. 03. 03. 7:34
null
A magas gabonaárak újabb kihívást jelentenek a koronavírus és a madárinfluenza káros hatásai mellett Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírt kaptak a hazai baromfitartók: közel két hónapos zárlat után feloldotta a madárinfluenza-járvány megelőzését célzó korlátozásokat a fertőzéssel érintett területeken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság tájékoztatása szerint ezentúl belföldre és az Európai Unióba zavartalanul szállíthatnak baromfit a gazdálkodók Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből.

Viszont az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országokra egyelőre nem érvényes a könnyítés. A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó országokba leghamarabb akkor indulhatnak újra a szállítmányok, amikor hazánk visszanyeri a madárinfluenza-mentes státusát. Erre a Nébih szerint legkorábban április végén kerülhet sor, amennyiben az addig hátralevő időben nem találnak újabb fertőzött példányokat az országban a járványvédelmi szakemberek.

A szárnyasok fedett térben vannak a legnagyobb biztonságban
Fotó: Havran Zoltán

Jelenleg tizenegy EU-n kívüli országba nem szállítható magyar baromfi a hivatal honlapján elérhető kereskedelmi információk alapján. Legutóbb Oroszország vezetett be széles körű embargót, eszerint január 28-tól az élő állatok mellett például keltetőtojást, takarmányt, feldolgozott baromfitermékeket sem fogadnak. A rendelkezés azonban nem az egész országot érinti, csupán azt a két megyét, ahol máig igazolták a madárinfluenza jelenlétét, vagyis a fent említett Komárom-Esztergomot és Hajdú-Bihart.

Az e megyéken kívülről induló szállítmányok a szükséges állatorvosi igazolásokkal ellátva átléphetik az orosz határt. – Az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet ezen kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat – tájékoztatott a hivatal.

Bár az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy január közepe óta nem találtak újabb madárinfluenzával fertőzött szárnyast az országban, a veszély még nem múlt el. A vándormadarak vonulása miatt a baromfiállomány továbbra is ki van téve a fertőzésnek – jelezte lapunk korábban. Emiatt a szárnyasokat továbbra is csak zárt körülmények között tarthatják a gazdálkodók, és gondoskodniuk kell arról is, hogy sem a takarmányhoz, sem a baromfik vizéhez ne tudjanak hozzáférni a vadmadarak.

Az idei madárinfluenza szerencsére jóval enyhébb lefolyású, mint a néhány évvel korábbi járvány. Abban, hogy a korábbinál kevesebb helyen jelent meg a vírus, több tényező is szerepet játszott. Egyrészt ezúttal nem szabadtartásos baromfiállományba került be a kórokozó, másrészt az időjárási körülmények is a járvány megelőzését segítették: a széljárás nem érintette a szabadtartásos vízimadár-állományt, amely a levegő útján terjedő vírussal megfertőződhetett volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.