Évi 17 millió tonnával kevesebb szén-dioxid Paks II-vel

A jövő év elején elkezdődhetnek a földmunkák az új atomerőmű telephelyén – jelentette ki Süli János.

2020. 10. 13. 16:06
null
A Paks II projekt látványterve Forrás: Paks II. Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő év első felében kezdődhetnek el a Paks II projekt építkezésének földmunkái – jelentette ki a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán. Süli János elmondta, hogy ezen munkálatok részét képezi a résfalazás és a talajmegerősítés, amelyekre a vízzárás miatt van szükség.

A miniszter felidézte: a blokkok létesítésiengedély-kérelmét június 30-án, ütemterv szerint nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amelynek 15 hónap áll rendelkezésére a közel háromszázezer oldalas dokumentum elbírálásra. A kérelem a miniszter szavai szerint alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. Igazolja továbbá az engedélykérelem azt is, hogy az új erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. A reaktorokat kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy utasszállító becsapódását is elviseli. Benyújtották továbbá a fizikai és kibervédelmi engedélykérelmet is a hivatalhoz.

A Paks II projekt látványterve
Fotó: Paks II. Zrt

A létesítmény szükségességének egyik okaként Süli János ismertette, hogy az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik elkerülhetővé, a mennyiség jóval meghaladja a magyarországi közlekedés emisszióját. Magyarország erdős területei 12 hónap alatt nagyjából hatmillió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

Emellett a villamos energia iránti igény folyamatos növekedése is indokolja a létesítmény megépítését, hiszen a blokkok megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani – sorolta Süli János, majd részletezte: Tavaly decemberben a teljes belföldi megújuló alapú kapacitás mintegy 1200 megawatt volt, a 7105 megawattos villamosenergia-felhasználási csúcshoz a szél- és naperőművek együttesen mindössze 103 megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni. Az atomerőművek klímabarát létesítmények – szögezte le a szakminiszter –, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot, Paks II összesen 2400 megawatt kapacitással bír majd.

A beruházás változatlanul fix áras, az orosz fővállalkozó Roszatom 12,5 milliárd euróért valósítja meg. A projekt gazdasági életképességét az Európai Bizottság számítása is alátámasztotta, amely szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalék profitot termelnek. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az uniós előírások alapján a beruházás kiírásainak 55 százalékát nemzetközi tendereken kell meghirdetni, az irányítástechnika versenypályázatát német–francia, a turbinaszigetét pedig amerikai–francia cég nyerte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.