Ezrével épülnek a lakások a Balaton-part mentén

Döbbenetes mértékű ingatlanfejlesztések zajlanak a Balatonnál, amit jól mutat, hogy tavaly Budapest és Győr után Balatonlellén készült el a legtöbb értékesítésre szánt új otthon. A déli oldal tóparti sávjában ezres nagyságrendű, jellemzően kis méretű, vagyis nem életvitelszerű ott lakásra szánt lakást adtak át, illetve adnak át a közeljövőben. Érdekes kettősség, hogy eközben csökkenő lakosságszáma miatt tucatnyi déli parti helység került be a falusi csokkal számításba vett települések közé.

2019. 05. 04. 6:45
null
Siófokon több mint egymillió forintot is elkérnek egy négyzetméterért Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 9537 lakás épült tavaly értékesítési céllal, ami a 2018-ban átadott új lakások 54 százalékát jelenti. Budapesten az új otthonok háromnegyede, a megyeszékhelyeken hattizede épült piaci értékesítésre. A saját részre történő építés inkább a kisebb településekre jellemző.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványa szerint az újlakás-piac területi koncentráltságát jelzi, hogy az összes, eladásra szánt új lakóingatlan fele hat budapesti kerületben és tíz vidéki városban épült fel. A fővárosban a legtöbb lakást a IX., a XI. és a XIII. kerületben húzták fel, a vidéki városok közül pedig Győrött. Mindez kevésbé meglepő, az már annál inkább, hogy a listán a fővárost és a kisalföldi megyeszékhelyet Balatonlelle követi, ahol csak tavaly 278 új lakást adtak át.

– A válság ideje alatt a Balaton déli partján minden állt. Nagyjából 2013-tól mozdult meg valami, a beruházók kezdték elkapkodni az építési telkeket. Az építkezési láz tavaly csúcsosodott ki, és folytatódik most is – mondta lapunk érdeklődésére Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője.

A legjellemzőbb méret a 40-50 négyzetméter, de a garzonok iránt is nagy a kereslet
Fotó: Kurucz Árpád

A szakember úgy becsülte, hogy csak a tó déli oldalának partközeli sávjában több mint ezer lakóingatlant építettek meg vagy adnak át nemsokára. Noha Krausz Gábor szerint a kimondottan befektetési célú vásárlás csak az adásvételek egyharmadát teszi ki, az életvitelszerűen ott lakó vásárlók száma elenyésző. Inkább a családon belüli vételek jellemzők: a szülők a gyerekeknek vesznek ingatlant, esetleg több családtag áll össze, és a nyári szezonban közösen, egymást váltva használják a lakást.

Éppen a fenti vásárlói modellből adódik az a kettősség is, hogy míg Balatonlellén vagy Balatonszemesen és Fonyódon is gombamód szaporodnak a part menti új apartmanlakások, addig utóbbi két település – tucatnyi másikkal együtt – csökkenő lélekszáma okán bekerült a falusi családi otthonteremtési kedvezményben (csok) részesülő helységek közé.

– A part menti sáv szinte mindenhol beépül. A helyieknek, a régi vágású embereknek talán kevésbé tetszik, ami most zajlik a Balatonnál. De úgy tűnik, van igény erre, ráadásul amíg a helységek engedik a településrendezés e módját, addig biztosan nem lesz megállás – mutatott rá Krausz Gábor. Az új balatoni lakásoknál a legjellemzőbb méret a 40-50 négyzetméteres, nappali plusz egy-két hálós lakás – ez sem azt mutatja, hogy életvitelszerű ottlakásra készülnének ezek az otthonok.

Krausz Gábor megjegyezte: a garzonokra is óriási kereslet volt és lenne most is, ha lenne kínálat. Példaként felidézte, hogy egy-két éve Siófokon egy lakásprojektben 11-12 millióért adtak garzonokat. – Le sem jöttek, meg se nézték, pár nap múlva küldték a foglalót, néhány nap alatt az összes elkelt – jelezte Krausz Gábor, hozzátéve, hogy épp a közelmúltban értékesítettek korábbi tulajdonosától egy ilyen lakást – ezúttal húszmillió forintért.

Krausz Gábor az árakról azt mondta, azokat a lakásokat, amelyeket egy-két éve 30 millió forintért adtak, ma már 40 millióért árulják, a 25-30 százalékos áremelkedés szinte mindenhol jellemző. A 800-900 ezer forintos négyzetméterár a kiindulási alap, de például Siófokon egymillió forintnál kezdődnek az átlagárak. A zavartalan panorámájú otthonokért pedig 1,2-1,3 millió forintot is elkérnek négyzetméterenként. Mindez budapesti árszínvonalat mutat. Krausz Gábor szerint a jelenlegi folyamatok alapján a következő másfél év során további 25-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

– Olyan árajánlatok jönnek a kivitelezőktől, olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy nem ritka, hogy egyik évről a másikra másfélszeresen áraznak. Mindezt végső soron a vásárlóknak kell megfizetniük, de úgy tűnik, meg is fizetik – fejtette ki Krausz Gábor, aki szerint ugyan Budapesthez hasonlóan a dél-balatoni lakáspiac is kicsit leült most, de nyárra ismét fel fog élénkülni a kereslet.

Siófokon több mint egymillió forintot is elkérnek egy négyzetméterért
Fotó: Kurucz Árpád

A KSH adatsora még egy érdekességre mutat rá. A listán ugyanis a budapesti átlagos négyzetméterárak is alig haladják meg a hatszázezer forintot, Balatonlellén pedig a félmil­liót sem érik el. A magyarázat az, hogy a 2018-ban eladásra épített és átadott lakások nagy többségének kivitelezését egy-két évvel korábban kezdték meg. Az aktuálisan megfigyelt árak általában hónapokkal vagy akár évekkel korábban megkötött előszerződéseken alapulnak, ezért alacsonyabbak, mint az újonnan induló beruházásoknál megfigyelhető értékesítési árak.

Települések és budapesti kerületek rangsora a 2018-ban épített lakások száma szerint

Győr 653

Budapest, IX. kerület 652

Budapest, XI. kerület 639

Budapest, XIII. kerület 441

Balatonlelle 278

Biatorbágy 233

Miskolc 229

Kecskemét 227

Szombathely 212

Debrecen 205

Szeged 190

Budapest, VIII. kerület 179

Érd 166

Budapest, XVI. kerület 165

Budapest, IV. kerület 164

Göd 159

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.