Fékezhetetlenül nő a drogpiac

Hat év leforgása alatt megnégyszereződhetett Délkelet-Ázsia metamfetaminpiaca, a helyi bűnszervezetek pedig látszólag könnyen tesznek eleget a töretlenül növekvő keresletnek, amely a világ több részén is mutatkozik. Az ENSZ legújabb adatai szerint több mint 61 milliárd dollár lehet a térségi piac értéke, amely nagyjából Magyarország éves össztermékének fele.

Rácz Gergő
2019. 07. 19. 15:31
Police officers arrange seized drugs before a news conference at Office of the Narcotics Control Board in Bangkok
Nagy fogás. Az Európában lefoglalt kábítószer mennyisége töredéke az amerikainak és a távol-keletinek Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze néhány év alatt a többszörösére nőtt Délkelet-Ázsia metamfetaminpiaca, amelynek értékét a 2013-as 15 milliárd dollárhoz képest legutóbb már több mint 61 milliárd dollárra, átszámolva csaknem 18 ezer milliárd forintra becsülte az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) illetékes hivatala, az UNODC. A Reuters beszámolója szerint a hazai éves GDP felének megfeleltethető összeg a világ legnagyobb metamfetaminpiacát takarja, amelynek központjai Thaiföld, Makaó, Hongkong és Tajvan. Az előállítás mindössze néhány év alatt végbemenő, robbanásszerű felfutását az ENSZ szerint jelentősen megkönnyíti a korrupció, a trehány határellenőrzés, és tovább ösztönzi, hogy hiába kockázatos műfaj, hatalmas haszonnal kecsegtet.

Az összeállítás alapján a délkelet-ázsiai termelők számára a legértékesebb célpiacot Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Dél-Korea jelentik, az UNODC szerint ezek az országok a teljes piacból nagyjából húszmilliárd dollárt adnak a teljes összeghez. A kábítószer felhasználói bázisát 12 millió fősre becsülik Kelet- és Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ezekben az országokban tavaly 320 tonnányi tiszta metamfetamin fogyott, a hatóságok rekordmennyiséget, 120 tonnányi anyagot foglaltak le.

Nagy fogás. Az Európában lefoglalt kábítószer mennyisége töredéke az amerikainak és a távol-keletinek
Fotó: Reuters

Az UNODC adatsorai szerint globálisan az Egyesült Államok a legnagyobb metamfetaminpiac, a 2017-es adatok szerint itt foglalták le a teljes éves fogás mintegy negyedét, csaknem 358 tonnát. A legnagyobb kapások rangsorában a nemzetközi összesítés 14 százalékával Mexikó áll, 13 százalékkal következik Kína, míg Szaúd-Arábiában majd 136 tonnát foglaltak le a hatóságok, ami a globális érték tizede. Ezekhez az összegekhez képest az ENSZ adatai között fellelhető euró­pai adatok eltörpülnek. Az uniós országokban, csakúgy, mint a Magyarországgal szomszédos államokban 2017-ben lefoglalt metamfetaminmennyiség nem üti meg a teljes lefoglalt nemzetközi állomány egy százalékát se. Magyarországon az adatsor alapján 795 kilót foglaltak le a hatóságok, ami soknak tűnik, azonban csak apró töredéke a nemzetközi forgalomnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.