Fél órával tovább vásárolhatnánk az élelmiszerüzletekben

– A döntéshozók előtt van az a javaslat, hogy a 19 óráig nyitva tartó élelmiszerüzletekben fél órával tovább tartózkodhassanak a vásárlók, ami járványügyi szempontból lenne fontos könnyítés azzal együtt, hogy betartható maradna a 20 óráig történő hazatérés kötelezettsége – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György, a kereskedelmi szövetség főtitkára.

2021. 03. 07. 19:07
null
20200508 Budapest Koronavírus-járvány idején csak maszkban lehet vásárolni a boltokban. Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőtől érvényes szigorítások részeként az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azzal számol, hogy a szokásosnál nagyobb nyomás nehezedik az élelmiszerboltokra az elkövetkező hetekben, mégpedig főként az este 6–7 óra közötti, zárás előtti időszakban.

– Ezt az eddigi forgalmi tapasztalatok is alátámasztják. Jellemző, hogy a munkavállalók többsége este hat óra után ér oda az üzletekbe, ahol emiatt fél héttől zsúfolttá válnak a pénztárhoz vezető sorok a közelgő záróra miatt. Sok helyütt ráadásul az a gyakorlat, hogy 20-30 perccel a hivatalos záróra előtt már nem engednek be vásárlókat, hogy hét órakor zárni lehessen a boltot.

A járványügyi védekezést segítené, ha hosszabbodna az esti bevásárlási szakasz, vagyis ha az élelmiszerüzletekből este 7 óra helyett fél 8-ig kellene távozniuk a vevőknek. A javaslatról bármikor dönthetnek

– közölte a Magyar Nemzettel Vámos György, a szövetség főtitkára.

Mivel szerinte az utolsó üzemelési órában jellemzően már inkább a környékbeli lakók térnek be egy-egy üzletbe, ők

fél óra alatt is hazatérhetnek, hogy a 20 órától érvényes kijárási tilalom szabálya se sérüljön a kért módosítással.

A záróra közeledtével többen összegyűlnek egy-egy élelmiszerpolcnál, mivel eleve sokan 18 óra után térnek be a napi bevásárlásra Fotó: Teknős Miklós

A főtitkár az elmúlt hétvége tapasztalatait úgy összegezte, hogy erősebb volt a kereskedők forgalma. Ahogy arra a múlt csütörtöki bejelentés után számítani lehetett, a családok többsége már másnap megindult, hogy a kéthetes otthon tartózkodáshoz szükséges élelmiszereket és egyéb használati termékeket nagyobb mennyiségben beszerezze.

– Szombaton folytatódott a lendület, de a fogyasztás összességében meg sem közelítette a pánikszerű beszerzési szintet

– jelezte Vámos György.

Akadt olyan bútoráruházlánc is, ahol kiugróan sokan vásároltak, mivel mától bezárnak ezek az üzletek, ezért többen előrehozták az egyébként is tervezett bútorvásárlást, az otthoni vagy a kerti átalakításokhoz szükséges beszerzéseket.

Ugyanígy a műszaki, számítástechnikai üzletekben is jelentősebb vevői igények jelentkeztek, amit az elrendelt home office-ra és az otthoni tanulásra való felkészülés indokolt. Sőt, még a mától bezárt ruhaboltokban is lehetett érezni némi felfutást – mutatott rá a szakértő.

Nyugodtabban állnak le a boltosok, mert bértámogatást kapnak a bezárt időszakra Fotó: Bach Máté

A kereskedelmi szövetség főtitkára kiemelte:

fontos támasz a bezárt boltok üzemeltetőinek, hogy a munkaerő megtartásához a más, bajba került területeken alkalmazott bértámogatást megkapják,

és az is előnyös lehet, hogy a tavalyi bezárásoknál egyértelműbben fogalmaz a mostani jogszabály.

Eszerint ugyanis míg korábban a vásárlók nem látogathattak bizonyos üzleteket, most elrendelték ezek bezárását. – Ez kellő alapot adhat a vállalkozásoknak, hogy engedményt kérjenek a bérleti díjakból – hangsúlyozta.

Ahogy azt is, hogy tudni kell:

azok a hagyományos üzletek, amelyek párhuzamosan az interneten is értékesítenek, hétfőtől a rendelések átadására szolgáló átvevőpontként sem üzemelhetnek.

Nem lehetnek átvevőpontok az online megrendeléseknél a hagyományos üzletek Fotó: Teknős Miklós

Tavalyhoz képest újdonság, hogy a szórakoztató- és elektronikai eszközöket árusító üzleteknek is be kell zárniuk, míg a szervizeiknek nem, ahogy a járműjavítók is működhetnek.

Engedélyezett a mezőgazdasági és terményboltok, az állateledelesek, az optikai eszközök üzleteinek további nyitvatartása, akárcsak a trafikok, posták, lottózók, bankfiókok, a telefontársaságok üzleteinek és a használt mobiltelefonok, laptopok értékesítőinek üzemelése is.

Bezárnak az ajándékboltok, a könyvesboltok, a játékboltok, a cipő-, ruhaboltok és az ékszerészek is, az ázsiai működtetésű boltok közül pedig a döntően élelmiszer jellegű vegyes termékek kereskedelmével foglalkozó egységek maradnak nyitva.

A virágboltok március 8-án még fogadhatnak vásárlókat Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A szervizek mellett zavartalanul üzemelhetnek az ügyvédek, a mosodák, az állategészségügyi szolgáltatók, míg a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások, mint például a fodrászat, a kozmetika, a masszázsszalon nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.