A lakosság védettsége normalizálná a vásárlásokat

Akad ország, ahol a cégek külön jutalmazzák azokat a munkavállalókat, akik élnek az oltás lehetőségével, itthon egységes álláspont formálódik a járvány által sújtott nemzetgazdasági ágazatokban, például a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében. A boltokban is az hozhat hosszú távon nyugalmat, ha megfelelő szintre emelkedik az emberek koronavírus elleni védettsége.

2021. 01. 21. 7:51
null
20020323 Budapest bolt vásárlás Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Akárcsak annak idején a maszkellenesek, a vakcinatagadók is hátráltatják a napi fogyasztási cikkek bolti forgalmazását, a járvány miatt megborult lakossági fogyasztás normalizálódását. Holott van vásárlóereje a magyaroknak, a kormány válságkezelése időben vont védőhálót.

Az áruházi hangulatot mostanában a vírusidőszak végét sejtető átoltottság elérésének várható ideje, a korlátozások visszavonása, a vakcinák körüli ellentmondásos információk befolyásolják

– mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arra reagált, hogy a Reuters megírta: az Aldi diszkontlánc amerikai egységeiben saját oltóközpontokat állítanak fel, és több­órányi bónuszt fizetnek azoknak a dolgozóknak, akik igénylik a koronavírus elleni oltást.

Az érdekképviselő itthon még nem tud ilyen konkrét lépésekről, de, mint mondta,

a magyar piac is örömmel venné, ha véget érne a lassan egy éve tartó hullámzó időszak a hétköznapi fogyasztásban.

Elcsigázottak a vásárlók és az alkalmazottak is, várják a maszkos időszak végét Fotó: Bach Máté

– Lassan egy éve már, hogy a koronavírus felforgatta az életünket. Az alapellátási lánc szereplői azóta minden korlátozáshoz és új kötelezettséghez alkalmazkodtak, teljesítik a bolti tartózkodás biztonságának feltéte­leit.

Az, hogy például bezárás nélkül lehetett átvészelni a második hullámot, a vásárlók együttműködésén is múlt. Mostanra azonban a vevők és az alkalmazottak is kimerültek, ­

utóbbiak nehezebben élik meg a munkavégzéssel járó mindennapokat, mint a Covid–19 előtt – fogalmazott.

A maszk és a távolságtartás alapvető ma is az üzletekben Fotó: Mirkó István

Bubenkó Csaba szerint nem szerencsés, hogy egyre inkább politikai kérdéssé válik itthon a vakcinatéma, szavai szerint jobban jár, aki a pártok helyett az orvosok véleményét tartja mérvadónak az egészségét érintő kérdésekben.

– Az orvosok, virológusok, szakemberek szerint az oltás hozhat tartós megoldást, hogy az élet újra a normális kerékvágásban, szabadon folytatódhasson – vetette fel az elnök, reagálva a zavarkeltésre alkalmas vakcinaellenességre. Bubenkó korábban azt javasolta a népegészségügyi hatóságnak, hogy az oltási terv szerinti besoroláshoz képest vegyék előbbre a listán a naponta több ezer vásárlóval közvetlenül kapcsolatba kerülő bolti dolgozókat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint is az a legészszerűbb, hogy oltással kell védekezni a további vírusfertőzések ellen, de az is számít, hogy

minél gyorsabban és minél szélesebb körben megvalósuljon a lakosság átoltása.

Vámos György kiemelte: a kormány mindent megtesz azért, hogy kellő mennyiségben álljon rendelkezésre a hatóság által engedélyezett oltóanyag, míg vakcina híján korábban különféle korlátozásokra épült a védekezés.

A korlátozások enyhítését várják az emberek, ehhez ismét felelős döntésekre van szükség Fotó: Havran Zoltán

– Az oltás össztársadalmi kérdés, ahogy az első és második hullám idején szükséges intézkedések közös betartása, az alkalmazkodás is az volt. 2020-ban megtapasztalhattuk, hogy a járvány erősen befolyásolja a nemzetgazdaságok állapotát.

Közös érdekünk, hogy mihamarabb túljussunk a vírus okozta válságon, és a fogyasztás visszatérjen a korábbi, kiegyensúlyozottan növekvő pályára

– emelte ki a főtitkár, aki abban bízik, hogy a második félévben a boltokban is megindulhat a tartós bővülés, már csak azért is, mert a meghosszabbított hitelfizetési moratórium addig lehetővé teszi a dinamikusabb vásárlásokat.

Üveges cékla

Üvegdarab lehet benne, ezért a gyártó Bonduelle elővigyázatosságból visszahívja egyik üveges konzervtermékének egyik gyártási tételét. A céklakonzerv tetején az alábbi kód látható: A G 9 337, a lejárati ideje pedig 2022. 10. 31. A Spar figyelmeztet: ha valaki ilyen árucikket vásárolt, ne fogyassza el, hanem semmisítse meg, vagy vigye vissza az üzletbe, ahol visszatérítik a vételárat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.