Fellélegezhetnek az édesanyák

Biztonságosak a magyar bébiételek, ezt a világ egyik legszigorúbb szabályozása és a megszokottnál is gyakoribb ellenőrzés garantálja. Az elmúlt évek vizsgálatai egyetlen alkalommal sem találtak olyan, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszert, amelyik a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazott valamilyen idegen anyagot. Így attól sem kell tartani, hogy – a napokban nyilvánosságra került amerikai példához hasonlóan – nehézfémmel szennyezett termékek kerülhetnek forgalomba.

2019. 10. 24. 5:50
Mother feeding baby with spoon
A Nébih havi rendszerességgel ellenőrzi, hogy milyen összetevők alkotják az itthon kapható bébiételeket Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek mérgező bébiételek a magyar piacon, a hazai boltokban fellelhető, a csecsemőknek szánt ételek a világ egyik legszigorúbb ellenőrzésén esnek át – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság tájékoztatása szerint a csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekre nemcsak uniós, hanem hazai rendelet is vonatkozik, amely a bébiételek biztonsági és minőségi előírásait, valamint a bébiétel definícióját is tartalmazza. A szóban forgó termékeket kiemelten kezeli a Nébih, ezért havi rendszerességgel ellenőrzik, hogy mit tartalmaznak a boltok polcaira kerülő bébiételek. – Az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy a határértéket meghaladó nehézfém-szennyeződést mutattak volna ki a szakemberek a készítményekben – húzta alá válaszában a hatóság.

A fokozott elővigyázatosság nemcsak a hazai, hanem más európai uniós tagállamok hatóságaira is jellemző. Ennek tudható be, hogy a közös gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül az elmúlt öt évben 13 alkalommal érkezett azonnali intézkedést igénylő jelzés és három esetben RASFF-információ bébiételekkel kapcsolatosan. A Nébih tájékoztatása szerint egy kivételével az összes ügyben valamilyen fizikai, kémiai, illetve mikrobiológiai és egyéb idegen anyaggal szennyeződött termékről volt szó. A kivételt képező jelzés – amely épp legutóbb érkezett – egy Csehországban készült tonhalas, zöldséges bébiétel arzén- és higanytartalmára hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor itt is csupán elővigyázatosságról volt szó, a szennyezettség szintje nem lépte túl a megengedett értéket.

Bár a magyar édesanyák megnyugodhatnak, az amerikai szülők korántsem ilyen szerencsések. Egy napokban publikált tanulmány ugyanis arra az eredményre jutott, hogy az Egyesült Államokban kapható bébiételek döntő többsége nehézfémmel szennyezett. A Healthy Babies Bright Futures által bevizsgált 68 márka 168 bébiételének 95 százalékánál mutatták ki az ólom, az arzén, a higany vagy a kadmium jelenlétét. A bébiételek 87 százaléka ráadásul egynél több nehézfémet tartalmazott, minden negyedikben pedig egyszerre mind a négy fémet azonosították.

A Nébih havi rendszerességgel ellenőrzi, hogy milyen összetevők alkotják az itthon kapható bébiételeket
Fotó: 123RF

Az amerikai kutatás eredményei valóban félelmetesek, a Nébih szakemberei szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy akkora a baj, mint amekkorának elsőre látszik. Az Egyesült Államokban ugyanis nem minden esetben létezik jogszabályi határérték az ételekben előforduló nehézfémek mennyiségére vonatkozóan. A tanulmányban is rögzítették például, hogy hiányoznak a mérgező nehézfémek, például az arzén és az ólom maximális biztonságos szintjére vonatkozó szövetségi szabványok.

– Bár az említett amerikai cikk írója szerint a gyártóknak arra kell törekedniük, hogy a bébiételekben ne forduljanak elő ilyen anyagok, ez irreális elvárás. A természetes szennyezőanyagok teljes kizárása szinte lehetetlen – mutatott rá kérdésünkre adott válaszában a Nébih.

Az ólom például a környezetünkben mindenütt megtalálható. A növények könnyen felszívják az ólomszennyeződést a talajból, amely így a növényeket elfogyasztó állatok és emberek szervezetébe is bejut. Az élelmiszer-feldolgozás során a levegőből is kerülhet ólomszennyezés az ételekbe. Az arzénvegyületek minden környezeti elemben előfordulnak, az emberi szervezetbe táplálékkal és ivóvízzel kerülhetnek be. Higany a szennyezett levegőből eső formájában kerül az álló- és folyóvizekbe, az emberi szervezetre veszélyes vegyülete a vízből könnyen a halak szervezetébe jut.

Itthon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerekben található idegen anyagok megengedett mértékére, a csecsemőknek szánt termékekben pedig még ennél is alacsonyabbak a határértékek. A bébiételekre vonatkozóan az ólom-, kadmium- és óntartalomra konkrét határértékeket ír elő a rendelet, míg az arzén esetében az ételekhez használt rizs arzéntartalma szabályozott, a higanynál pedig egyes összetevőkre vonatkozó határértékeket rögzítettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.