Fényfüzérek akadtak fenn a hatósági akcióban

2019. 12. 09. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az emeletes házak ablakaiban, a kertes házak homlokzatán decemberben szerte az országban fényes ünnepi dekorációk jelennek meg évről évre egyre változatosabb variációkban, a népszerű és a hatalmas kínálatban néhány száz forintos termék és több tízezer forintos darab is található, ám tudni kell, hogy a fényfüzérek között rengeteg a hamis vagy hibás termék. A fogyasztóvédelem fokozott ünnepi ellenőrzés-sorozatában mostanra átvizsgálta az idei kínálatot, és lesújtó eredményekre derült fény.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november ­végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A hatóság az elmúlt hónapokban közel 150 ezer nem biztonságos világító díszt, karácsonyi füzért, bel- és kültéri dekorációs eszközt vont ki a forgalomból vagy semmisített meg a vámhatáron. Utóbbiakat a szaktárca kezdeményezte az adóhatósággal együttműködve, így harmincféle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28 típust sikerült megállítani már a határon, ezeket megsemmisítették.

– A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak – jelezte lapunknak Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A rossz karácsonyi világítások legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete. A helyettes államtitkár szerint a dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölés nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket inkább kerüljük el – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.