Ferencz Orsolya: Nem lehet pótolni az atomenergiát

Alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez – jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa.

Forrás: MTI2019. 11. 13. 20:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet pótolni az atomenergiát, mert alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez – jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Ferencz Orsolya abból az alkalomból beszélt erről, hogy Áder János köztársasági elnök Pakson tartott előadásában kijelentette: a klímakatasztrófa elkerüléséért nem mondhat le Magyarország az atomenergiáról.

A villamosmérnök, kutató példaként említette, hogy Németországban az atomellenes lobbi nyomására elkezdték bezárni a nukleáris erőműveket, és ennek következtében – mint mondta – jelentősen megnőtt a villamos energia ára. Továbbá újra üzembe kellett állítani fosszilis tüzelőanyaggal működő, környezetszennyező erőműveket, és Németország jelentős áramimportra szorul – tette hozzá

Ferencz Orsolya szerint a nukleáris és a megújuló energia együttes alkalmazásával teljesíthető az a cél, hogy Magyarország energiatermelésének 90 százaléka 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

Az elmúlt években jelentősen fejlődött a nukleáris technológia, és a paksi erőmű új blokkjai már ezen eredmények alkalmazásával épülnek – hangsúlyozta a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.