Tíz év alatt 170 milliárd öntözésfejlesztésre

Évi 17 milliárd forinttal, 2020-tól 2030-ig összesen 170 milliárd forinttal tervezi a kormány támogatni az öntözés fejlesztését – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben, a VIII. Hajdúsági Expo, Európai Traktorhúzó Verseny és Fieszta megnyitója után tartott agrárfórumon.

Forrás: MTI2019. 08. 09. 14:15
null
Hajdúböszörmény, 2017. augusztus 12. Egy amatõr versenyzõ húzza traktorával a súlypadot a MITAS Traktorhúzó Európa Kupa kvalifikációs futama elõtt Hajdúböszörményben 2017. augusztus 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Sándor felidézte, hogy 2010 és 2018 között 33 százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, az agrárexport pedig 49 százalékkal bővült, tavaly már elérte a 8,7 milliárd eurót.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak 215 ezres száma 24 százalékkal volt magasabb 2018-ban, mint 2010-ben. Ez a tendencia nem fog folytatódni, mivel a hatékonyság és a minőségi termelés irányába kell elmozdulni – fejtette ki az államtitkár.

Duplájára növekedett a nemzeti agrártámogatások összege is az említett időszakban, ami tavaly közel 100 milliárd forint volt.

Az ágazat kihívásai közt említette Farkas Sándor az átlaghőmérséklet emelkedését, ami nem jár együtt a csapadékmennyiség növekedésével. A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé – hangsúlyozta.

Az előrejelzések szerint a Föld lakossága 2050-re 9 milliárd lesz, amiből az következik, hogy az alapvető élelmiszerek duplájára lesz szükség, becslése szerint Magyarország akkor 20-25 millió embert lesz képes ellátni a mostani 15 millió helyett.

Az állami földbirtok-politika sikereként említette Farkas Sándor, hogy a magyar termőföldet megvédték és magyar kézben tartották. Az előző ciklusban megerősítették a hazai kis- és közepes agrárvállalkozásokat a „Földet a gazdáknak!” program keretében.

Az állami földértékesítésnek köszönhetően a magyar földművesek egyharmada, mintegy 30 ezer gazdálkodó szerzett mintegy 200 ezer hektár területet.

A VIII. Hajdúsági Exponak helyszínt adó Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola sportcsarnokában 900 négyzetméteren kamarai standok állnak az érdeklődők rendelkezésére, a szabadban pedig 2000 négyzetméternyi területen a mezőgazdasági gépkiállítók vonultatják fel eszközeiket.

A kézművesek utcáján helyi és hajdúsági iparosok termékeit kóstolhatják és vásárolhatják meg a látogatók.

Péntek délután traktorkarnevál szórakoztatja a közönséget, szombaton pedig a 4 országból – Dániából, Belgiumból, Hollandiából és Olaszországból – érkezett 12 csapat méri össze erejét, illetve versenyez traktorhúzásból. Vasárnap rendezik meg az iskola tavaly elhunyt igazgatója, Papp István emlékére az amatőr traktorhúzók versenyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.