Gazdasági lejtőn Dél-Ázsia

A régió az elmúlt negyven év legrosszabb gazdasági teljesítménye előtt áll a koronavírus-járvány miatt.

Mártonffy Attila
2020. 04. 14. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Ázsia az elmúlt negyven év legrosszabb gazdasági teljesítménye előtt áll a koronavírus-járvány miatt, s ez a szegénység felszámolására tett évtizedek erőfeszítéseit teheti tönkre – áll a Világbank legfrissebb jelentésében. Igaz, hogy Indiában, Bangladesben, Srí Lankán és Pakisztánban viszonylag kevés fertőzést regisztráltak, azonban szakértők attól tartanak, hogy ebben az 1,8 milliárd ember által lakott, sűrűn betelepült nagyvárosokkal tarkított térségben alakulhat ki a következő gócpont.

A BBC szerint itt is, mint a világ más régióiban, gyakorlatilag megszűnt az idegenforgalom, az ellátás akadozik, a mindennapi szükségleteket kielégítő könnyűipar összeomlott, valamint oda a fogyasztói és befektetői bizalom is. A Világbank a járvány kitörése előtt 6,3 százalékos gazdasági növekedést vetített előre Dél-Ázsiában, ám most az ez évi prognózist 1,8-2,8 százalékkos bővülésre módosította.

A nemzetközi pénzintézet szerint a térség országainak legalább fele mély recesszióba fog süllyedni. A legjobban a Maldív-szigetek sínyli meg a járvány következményeit, az Indiai-óceánban fekvő szigetcsoport a turizmus összeomlása folytán bruttó hazai terméke (GDP) 13 százalékos zuhanását lesz kénytelen elviselni.

India – Dél-Ázsia legnagyobb gazdasága – mindössze 1,5 százalékos növekedést fog produkálni a megelőző pénzügyi év ötszázalékos bővülése után. A Világbank azt ajánlja a régió országainak, hogy a válság enyhítése érdekében adjanak többek között adókedvezményeket mind a vállalatoknak, mind pedig a magánszemélyeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.