Gazdasági növekedésben elsők vagyunk

A Hír TV Magyarország élőben című adásának vendége Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető beszélgetett. Az adásban témaként szerepelt, hogy felülmúlta a várakozásokat a GDP második negyedévi növekedése, valamint az is, hogy növekedésben leköröztük Európát. Vajon kitart-e a magyar gazdaság lendülete? A műsorban az is terítéken szerepelt, hogy a kormányzati intézkedések 1,6 százalékponttal emelték a növekedést, az építőipar teljesítménye pedig 27 százalékkal nőtt a második negyedévben. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 4,3 – 4,4 százalékkal nőhet idén a magyar GDP.

Forrás: Hír TV2019. 08. 16. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság az év második felében is jól fog teljesíteni – mondta a pénzügyminiszter miután kiderült, hogy a magyar GDP 5,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Varga Mihály úgy vélte, a várakozásokat is felülmúló adat nagyban köszönhető annak, hogy a kormány tudatos gazdaság védelmi intézkedéseket hozott az elmúlt években. A kormányzati intézkedések közé sorolta a miniszter a hatéves bérmegállapodást, a lakhatási támogatásokat, és az állami beruházásokat.

„Ezzel a negyedéves 5,1 százalékos emelkedéssel gyakorlatilag állva hagytuk Európát” – kezdte felvezetőjét Velkovics Vilmos műsorvezető.

A Figyelő főszerkesztő-helyettese erre úgy reagált: „Kontinentális elsők vagyunk. Ez tény. Mi vagyunk a lista csúcsán most. Ez mindenkit meglepett. A szakértők – ugye – lassulással kalkuláltak, tekintettel arra, hogy az első negyedév 5,3 százalékos növekedése is nagyon magas. Tehát a bázishoz képest is nagyjából tudtuk tartani a szintünket. Ha lehet úgy fogalmazni: szinte nyoma sincs a lassulásnak” – fogalmazott Szajlai Csaba, aki szerint a legfontosabb kérdés az, „mi okozza a magyar gazdaságnak ezt az elképesztő pörgését?” Mindezt elősegíti, hogy a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek hosszabb távon is hatnak.

A szakember szerint a budapesti toronydaruk számának sokasodása az új építkezéseket láttatják, egyre több az új gépkocsi a közutakon, ünnepek alkalmával magyar vendégekkel vannak teli a szállodák, a nyaralóhelyek, szórakozóhelyek telítettek.

„Nézzük meg azt, hogy mennyiért lehet ma privátban hívni otthoni karbantartásra egy villanyszerelőt” – fejtegette a gazdasági szakújságíró, mire Velkovics Vilmos megjegyezte: „Erre meg azt mondják, hogy munkaerőhiány van.”

Szajlai Csaba válaszában aláhúzta: „Igen, de ez jó, alapvetően, hogy így fölfelé értékeli a szakképzett munkaerőnek az árát. A munkaerőhiány jobb, mintha munkanélküliség volna”. „A beruházások mellett nagyon fontos, hogy a hitelek is elképesztően pörögnek. Vagy az, hogy az ingatlanpiac valami elképesztő dinamikát mutat. És nem is tudjuk még egyébként hol van vége” – nyilatkozta a szakember, aki úgy véli, ha ránézünk a magyar gazdaságot tápláló komponensekre, azt látjuk, hogy most „minden szegmens működik”.

Erre még az agrárium viszonylag jó idei teljesítménye is rásegített. Mindennek tetejébe úgy vagyunk kontinentális elsők a gazdasági növekedés tekintetében, hogy ráadásul a költségvetésünk többletes, amire a magyar költségvetések történetében nemigen volt példa – húzta alá a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.