Gazdaságvédelmi operatív törzs: újabb adókönnyítések

Sajtótájékoztatót tartott a nemrég létrehozott gazdaságvédelmi operatív törzs, az aktuális kérdésekről a törzs tagjai: Varga Mihály pénzügyminiszter, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója számolt be.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 02. 17:26
null
Gazdaságvédelmi Operativ Törzs. 20200702 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert és a bürokráciát is egyszerűsíti – jelentette ki a pénzügyminiszter, aki a törzs létjogosultságáról beszélt, ehhez nemzetközi példát is említett: a brit miniszterelnök is bejelentette egy hasonló testület létrehozását, amelyet ugyancsak a pénzügyi tárca vezetője irányít, akinek feladata a válság gazdasági hatásainak mérséklése, többek között az egyszerűsödő adminisztráció által.

Konkrét kérdésekre Varga Mihály elmondta, hogy az egyik legjelentősebb adminisztrációs könnyítés, hogy a személyi jövedelemadón kívüli eddigi négy munkavállalói adónem egy tétellé olvad össze. A törzs összesen húsz különböző témakörrel foglalkozott, ezekkel kapcsolatban be fogják nyújtani javaslataikat a soron következő kormányülésen, így hamar döntés születhet a szükséges intézkedésekről.

A gazdaság idei várható teljesítményéről Varga Mihály elmondta, hogy a JP Morgan által hatszázalékosra becsült visszaesés nem befolyásolja a Pénzügyminisztériumot: a tárca továbbra is háromszázalékos csökkenéssel számol, amelyet jövőre négy százalék fölötti növekedés követhet. Hangsúlyozta, hogy sokféle becslés van, melyek akár jelentősen eltérhetnek egymástól (erre példa, hogy a jegybank akár a recesszió elkerülését, sőt kismértékű idei növekedést is lehetségesnek tart).

Szóba került a kisadózói vállalkozási formát érintő változások kérdése is. Parragh László elmondta, hogy két éve érlelődik a változtatás, mivel visszaélések voltak: egyre több munkaadó kényszerítette munkavállalóját erre a formára, ami a dolgozók biztonságérzetét csökkenti biztonságérzetüket. Jelenleg a teljes munkaerő 12,5 százaléka, közel 150 ezer katás vállalkozó.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány több szervezettel egyeztetett, mire meghozta a döntését a hárommillió forintos, egy vállalkozó által kifizethető, különadó nélküli összegről. A politikai szándék az adónem megtartására erős, ugyanakkor azt szeretnék, ha a visszaélések megszűnnének.

Fotó: Bach Máté

Guller Zoltán a hazai turizmus helyzetéről számolt be, miszerint az elmúlt hétvégén már 190 ezer vendég volt, ebből húszezer külföldi volt, ekkor a szálláshelyek harminc százaléka volt kihasználva. Mint monda, lassan a légi forgalom is feléled, és noha a budapesti repülőtéren most még a tavaly ilyenkor jellemző járatszámhoz képest jóval kisebb a forgalom, augusztusra ez már felmehet a tavalyi adat nyolcvan százalékára is.

Elmondta, hogy most már szerencsére nem költségvetési forrásokkal kell életben tartani a turizmust, már talpra áll saját erőből is. Ugyan sok országból még beutazási tilalom van hazánk felé, de bíznak abban, hogy sokan jönnek a már megnyitott irányokból.

A turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány. Varga Mihály bejelentette: a törzs az ágazati felvetéseket elfogadva javaslatot fog tenni a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésre, illetve a Széchenyi-pihenőkártya esetében a szálláshely alszámla-felhasználási körének bővítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.