Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 3., kedd, Hermina napja
HÍR TV - PUBLI CAFEFekete-Győr egy klasszikus Tom & Jerry-figura.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/guller-zoltan-az-utolso-elotti-lepcsofokon-jarunk-9753722/

Guller Zoltán: Az utolsó előtti lépcsőfokon járunk

– Úton vagyunk a normális élet felé, mert európai viszonylatban az oltások kétszeres sebességgel zajlanak, a lakosság növekvő arányban veszi fel a vakcinákat, és a felméréseink is azt mutatják, hogy az élet utat tör magának, az emberek 64 százaléka utazni akar. Olyan lesz az idei év – különösen az ősz, amikor már nagy számban várunk külföldi turistákat az országba –, mint a pezsgőből kiugró dugó, és 2022-re elérhetjük a 2019-es év eredményeit az ágazatban.

Azt szeretnénk elérni, hogy az elsők között indulhasson újra a magyarországi turizmus

– jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerdai, legújabb podcastjában.

Guller Zoltán kifejtette: felmérték a vendéglátóhelyeken az oltakozási szándékot, amely növekszik – van olyan étterem, ahol százszázalékos a hajlandóság a munkavállalók körében.

A vezérigazgató szerint némiképp kényelmetlenebb, de meg kell szokni, mert a szolgáltatásokhoz elengedhetetlen a védettségi igazolvány Fotó: MTÜ

– Továbbra is nagyon fontos a biztonság fenntartása, de a kilátások nagyon jók, a szakmán belül is egyre több ember be van már oltva. Nagyon bízom abban, hogy az ágazat gyorsan fog regenerálódni, illetve hogy a nyáron újra rekordot fog dönteni a belföld, és abban is, hogy nemsokára újra nagy számban fogunk külföldi turistákat látni Magyarországon – mondta Guller Zoltán, hangsúlyozva, hogy

azt szeretné elérni a kormány, hogy azokat az oltási igazolvánnyal rendelkező, külföldi turistákat tudjuk fogadni először, akiknek az országában elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

Ebben Szijjártó Péter külügyminiszter hetek óta tárgyal, meg is vannak az első megállapodások. Jó eséllyel már a nyáron is, de ősztől nagy számban fognak érkezni a külföldi vendégek – fogalmazott Guller Zoltán.

Az oltásokkal megnyílik az út a hónapok óta nélkülözött szállodai kikapcsolódás lehetőségei felé Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

– Azt tanácsolom mindenkinek, hogy regisztráljon, mert napokon-heteken belül megkaphatja a vakcinát! Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy aki regisztrál, oltást is kap

– emelte ki.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy 27 nyelvre lefordítva a jogszabályi, működési környezet változásairól jelentettek meg kézikönyvet a vállalkozások újraindulásának támogatására, amely segít, hogy megértsék, pontosan mi történik a szektorban, hogyan zajlik az újraindulás.

– Igyekeztünk olyan jogszabályokat alkotni, amelyekkel együtt lehet élni. Fontos szakaszhoz érkeztünk a négymillió beoltott elérésével:

a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük lévő 18 év alattiak számára gyakorlatilag megnyílt Magyarország

újranyitottak a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek belső terei, turisztikai attrakciók, a mozik és színházak. El lehet kezdeni az életünknek azon szakaszát, amelyre még emlékszünk és szerettük. A védettségi igazolványra azok jogosultak, akik már túl vannak az első oltáson – emlékeztetett. Felidézte, hogy a teraszok nyitásával megkezdődött az újraindulás, a kormány rendelkezései szerint oda bárki beülhet, fogyaszthat védettségi igazolvány nélkül is.

A szolgáltatóknak minden esetben ellenőrizniük kell a belépési jogosultságot jelentő okmányok meglétét a vendégeknél Fotó: Magyar Nemzet

– Az igazi kérdés a zárt térbe való belépés, amelyre most nyílt lehetőség: itt minden esetben védettségi igazolvány, illetve maszkhasználat szükséges.

Maszk nélkül az étterem belső tereiben, a szállodákban, mozikban az igazolvánnyal rendelkezők tartózkodhatnak, ha enélkül valakinek a teraszról rendeznie kell a számlát vagy használná a mellékhelyiséget, akkor bentre maszkot kell húznia

– ismertette.

Guller Zoltán aláhúzta: a szabad életünkhöz képest ezek a szabályok valamelyest kényelmetlenebbek, de

az utolsó előtti lépcsőfokon járunk, nem sok van már hátra. A kulcs, amellyel most meg kell tanulnunk együtt élni, a védettségi igazolvány, ezzel lehet igénybe venni a szolgáltatásokat

– összegezte. Hozzátette, hogy a szolgáltatónak minden esetben el kell kérnie a vendég védettségi és személyi igazolványát.

– Ha nincs ilyen, vagy nincs egymás mellett mindkét okmány, akkor a vendéget sajnos el kell küldeni, nem szabad beengedni sem a szállodába, sem az étterembe, sem a moziba, sem a színházba, sem az állatkertbe

– fogalmazott az MTÜ vezetője.

Úgy folytatta, hogy kétféle eset van, amikor két személy lehet felelős azért, ha valaki igazolvány nélkül belép a belső helyiségekbe.

Egyik esetben a szolgáltatót a rendőrség pénzbírsággal tudja sújtani, extrém esetben a működést is felfüggeszthetik egy évre, ha nem jár el az előírás szerint és nem kéri el a védettségi igazolványt.

– A szigorú feltételekre azért van szükség, hogy betartsuk a szabályokat – magyarázta.

A másik esetben,

ha egy vendég a felszólítás ellenére nem mutatja be az igazolványát, vagy anélkül akar bemenni, a személyzetnek rendőrt kell hívnia, aki majd felelősségre vonja az illetőt a szabálysértésért.

– Ilyenkor a szolgáltatót felelősség nem terheli – húzta alá Guller Zoltán.

Egyre tovább maradhatnak nyitva az üzletek, ami azt mutatja, hogy fokozatosan visszatér a normális élet Fotó: Kurucz Árpád

Azt is rögzítette: fontos tisztázni a kijárási korlátozás változásai kapcsán, hogy meddig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, mert az első napokban voltak ebből félreértések.

– Nem mindegy, meddig lehet kikérni a számlát. A kijárási korlátozás minden nap éjféltől lép életbe, a vendéglátóhelyeket, éttermeket pedig 23 óráig el kell hagyni. Célszerű ezelőtt fél órával kikérni az utolsó kört, aztán felkészülni arra, hogy este 11 után vendég már nem tartózkodhat az üzletben

– jelezte.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

PEDOFÍLIA

Pedofil bűncselekmény gyanújával vettek őrizetbe egy jobbikos politikust
A Beol információi szerint a gyulai Jobbik volt politikusa az a férfi, akit a rendőrség szerda hajnalban pornográf felvételek miatt letartóztatott.

ÁLSZENT BALOLDAL

Hollik István: A hazugságnak és a korrupciónak sincs következménye a baloldalon + videó
A Fidesz kommunikációs igazgatója megdöbbentő kétszínűségnek nevezte a Cseh Katalin körül kirobbant botrányos ügyet.
Újabb tömeges vérontástól tartanak az észak-iraki jazidik
Hét évvel ezelőtt mészárolta le az Iszlám Állam az egyik iraki kisebbség több ezer tagját.

Poszt-trauma

Egyperegyes idióták találkozása
Nehéz volt az elmúlt hétvégéje szegény Jámbor Andrásnak. Utcai politikai munkát végzett a nyolcadik kerületben – szórólapozott.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Aktuális

Kiskunhalasról Tompára hajtottak a veterán járművek
Szombaton indult el Sóstóról a konvoj a várost átszelve az 53-as főúton Tompára, ahol a bedugult hétvégi határforgalom miatt rendőri felvezetéssel jutottak el a Szent Anna templomhoz.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!