időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Úton vagyunk a normális élet felé

Thurzó Katalin
2021.05.03. 06:30
Úton vagyunk a normális élet felé

– Öröm volt látni az újraéledő településeket, ahogy fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Országszerte megteltek a teraszok, az éttermeket vendégek töltötték meg, újra nézők előtt játszhattak a csapatok, és a családok is számos programlehetőség közül választhattak. A mostani hétvégével visszakaptunk egy fontos részt a szabadságunkból – mondta lapunknak vasárnap este Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A magyarországi turizmus újraindulásának friss tapasztalatait összegezve Guller Zoltán úgy fogalmazott: mindenki vágyott már a társasági életre, az élményekre és a szabadabb életre.

– Amerre jártam, örömmel láttam, hogy

fegyelmezetten zajlott az újraindulás, ami nagyon fontos, hiszen a vírus még velünk van

– mondta, hangsúlyozva: Fontos, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével!

– Elérkezett az idő, hogy újult erővel folytassuk az életünket, úgy éljünk, ahogyan szeretnénk. A cél közös: az, hogy mihamarabb visszakapjuk szabadságunkat.

Továbbra is vigyázzunk egymásra! – szólt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a folytatásról.

Guller Zoltán szerint ha vendég van, minden van Fotó: Éberling András

Összességében biztató volt a kép az újranyitás hétvégéjén az iparági tapasztalatok és a vendégek visszajelzései szerint is – utóbbiak leginkább a közösségi oldalakon gyűlnek, és számos elismerés mellett kendőzetlenül leleplezik a kezdeti visszásságokat is az egyes üzletek esetében.

A turizmus szereplői üdvözölték, hogy

újra van forgalmuk, amit az is támogat, hogy szombattól szabaddá váltak a különféle szabadidős és sporttevékenységek helyszínei,

a kulturális élménypontok, megnyitott több gyógyfürdő, illetve az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei.

A terasznyitás estéjén ellepték a vendégek az éttermek külső helyiségeit Fotó: Kurucz Árpád

Még nem tudott minden üzlet újraindulni, főként a fővárosban, a cégek felkészülése ezzel együtt gyors és folyamatos, napról napra tér magához a fél éve hibernálódott ágazat.

A legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozhatja, több cég már hirdeti a szabad állásokat.

A helyzet súlyosságára utal, hogy olyan felhívás is akad, miszerint fővárosi étterem kerthelyiségébe keres munkaerőt, és a szakmai tudást, tapasztalatot csupán előnyként tünteti fel, nem alapvető elvárásként.

Olyat is hallani, hogy az elkövetkező hetekben éles verseny indul a talpon maradt munkáltatók között, az üdülőövezetekben például vendéglátósok a nyárra extra fizetésért csábítják a helyi szállodák embereit, miközben a beoltott, szakképzett munkaerőnél a szomszédos országokban hamarosan újrainduló turizmusnak is jelentős elszívóereje van.

Megindulhat a kenyérharc a munkavállalókért, nélkülük ugyanis nem lesz rekordszezon belföldön Fotó: Bach Máté

Akik túlélték az elmúlt, bezárással sújtott időszakot,

az előző hétvégéhez hasonlóan ismét zsúfolásig telt teraszokkal indították a hétvégét,

amelynek vasárnap csak a szeles időjárás szabott határokat, például a Balatonnál. Lapunknak több olvasó jelezte: van, ahol kifogástalan volt a szolgáltatás, azonban

érzékelhetően drágultak egyes balatoni vendéglátóhelyek,

amelyeket védettségi igazolvány nélkül, kültéri vendégfogadó térben is látogatni lehet.

– Nem szabadna elriasztani a tóhoz készülő vendégeket a drágasággal vagy azzal, hogy nincs elég munkaerő – jegyezte meg egyikük, aki a szombati túra alatt egy sima lángosért 900, egy sajtos-tejfölösért 1200 forintot fizetett a Balaton-parti büfében, ahol a palacsintáért 350-et, a félliteres korsó sörért 850 forintot kértek el, míg a közeli cukrászdában 450 forint volt egy gombóc fagylalt és fél liter limonádét 850 forintért adtak, jegeskávét pedig 900-ért.

Szigorú szabályoknak kell megfeleljenek a recepciósok is, akik érkezéskor ellenőrzik az okmányokat (képünk illusztráció) Fotó: Mészáros János/Új Néplap

Az újranyíló szállodák közül is akad, amelyik még a felkészülésnél tart, de a többség kinyitott és

a piaci jelzések szerint pünkösdre telt házasak lehetnek több térségben. A nyárra szóló szobafoglalások és az érdeklődők száma is megugrott az enyhítések újabb szintjén

– a várakozásoknak megfelelően telítődnek a szobák országszerte.

Megjelent a védettségi igazolvány ellenőrzésével kapcsolatos rendelet is, amely előírja, hogy május 1-jétől 200 ezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azon szálláshelyek, ahol a vendégeknek nincs védettségi igazolványuk – kivéve, ha kiskorúról van szó –, de azok a helyek is számíthatnak a szankciókra, ahol zenés-táncos eseményre, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor, vagy ahol az alkalmazottak maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.

Az MTÜ pedig a weboldaláról letölthető jogértelmezést készített az új szabályokról a turisztikai szolgáltatóknak, amelyben választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre is, amelyek a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint a szabadidős létesítmények újranyitásakor felmerülhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.