Turizmus: megfontolt nyitás után jövőre jöhet a fellendülés
Budapest újraindulásáról tartottak konferenciát a turizmus szereplői kedden, ahol az egyes ágazati területek képviselői vázolták a járvány által fékezett utazások idei kilátásait.
20210125 Szolnok
A Garden Hotel csak üzleti vendégeket fogadhat ezekben a hetekben.
Képen: Rúder Ramóna recepciós.
Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap Fotó: Mészáros János
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Közelebb vagyunk a megoldáshoz, mint egy éve – mondta a Budapest újraindulásáról szóló konferencián a nyitási menetrendben soron következő, négymillió fős átoltottsághoz kötött indulásról Flesch Tamás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint
a fővárosban az ősz lehet meghatározó, amikor megérkezhetnek a külföldi turisták, amivel a várakozások szerint jövő tavaszra érhetjük el azt a vendégforgalmat, mint a Covid-járvány előtt,
ennek ugyanakkor európai szinten is vannak feltételei. Az elnök úgy látja, hogy az utazások iránti erős kereslet várhatóan árfelhajtó hatású lesz a belföldi kínálatban is, amit az is befolyásol, hogy a terasznyitások után a legnagyobb probléma lesz a munkaerőhiány.
A várakozások szerint jövő tavaszra tér magához a budapesti szálláspiac Fotó: Bach Máté
– Kevés az elérhető, szakképzett dolgozó, akik visszatérnek, sok a pályaelhagyó, és többen kivárják a szezont, hogy maradunk-e hosszabb távon is nyitva.
A munkaerőköltségek biztosan nőnek, pedig most nem tudnak sokat fizetni az üzemeltetők,
mert régóta nincs forgalom, kevés lesz a profit a magasabb kiadások mellett – részletezte Flesch Tamás, megjegyezve, hogy a cégeknek fel kell mérniük, miből tudnak gazdálkodni az elkövetkező két-három évben.
– Az átoltottság szépen növekszik és remélhetőleg egy idő után nem ez lesz a meghatározó, hanem újra a Covid-járvány előtt régiós szinten is előkelő helyen jegyzett Budapest vonzereje, amivel Bécset és Prágát is megelőzhetjük. Az látszik, hogy
még nem nyit ki mindenki a nyárra, sőt ősszel sem, főleg a turistacsoportokra szakosodott hotelek döntenek így. Biztos, hogy lesz átalakulás a szállodai kínálatban,
ami jövő tavasszal már értékelhető hozzájárulást tud produkálni a GDP-hez – fogalmazott a szállodaszövetség elnöke.
Rekordidőszakot tört ketté a Covid-járvány Budapesten. Most azon van a piac, hogy talpra álljon Fotó: Bach Máté
- A turizmusban elsőként térdelt le a rendezvényszervezés a járvány hatására és az utolsóként fog talpra állni – erről beszélt Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau vezetője. Mint mondta,
a legoptimistábbak szerint 2024-re, a borúlátóbb elképzelések alapján viszont csak 2026–27-re áll vissza ez a terület a járvány előtti állapotába,
amihez főleg fenntartható megoldások és biztonságos körülmények kellenek.
Megjegyezte: van vonzereje a magas átoltottságnak, ami a működési kereteket is alapvetően meghatározza a szabadidős turisztikai lehetőségeknél szigorúbb feltételeket elváró konferenciaiparban.
Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint először a belföldi rendezvénypiac áll helyre, ami a négymillió fős átoltottság után reményeik szerint már beindulhat a kiállítások, zenei fesztiválok, helyi vendégvonzó események szervezésével. Úgy vélte,
2024-ben sikerülhet elérni a 2019-es szintet a belföldi rendezvények forgalmában.
A szüreti események évtizedes vonzerőnek számítanak, a nyár végétől felerősödő borturizmus nagyban hozzájárul a belföldi szezon éves forgalmához Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László
– Arra számítunk, hogy az utazások újraindulásával az emberek hamar visszatérnek és elfelejtik az eddigi időszakot, mert szeretnek utazni – jelentette ki Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, aki szerint a 2019-es árbevételek visszarendeződése csak idő kérdése.
Jelezte: jelentős az irodák vesztesége, mégis
megtartották a legtöbb dolgozójukat, mivel hatalmas felkészültségre van szükség egy-egy utazás megszervezéséhez itthon is,
vagyis szinte pótolhatatlanok a tapasztalt szakemberek. Az utaztatók a teljes munkaerőállomány negyven százalékát – például idegenvezetőket, rutinos sofőröket – így is elvesztették.
– Rengetegen visszatérnek az irodákhoz az egyéni utazásszervezés helyett, mert
felértékelődik a szerepük, amit már a migránsválság után is érzékeltünk, mivel a legfontosabb lett a biztonság
– fogalmazott.
– Hálásak lehetnek azok az éttermek, amelyek megoldották a házhoz szállítást, ami iránt nagyot nőtt a kereslet. Ehhez a kedvezményes áfa nagyban hozzájárult – lehetőséget kaptunk, hogy ne veszítsük el a bevételeinket, a törzsvendégeket – jelezte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a szállodaszövetség gasztronómiai alelnöke is.
A bezárások óta drágult az alapanyag, főleg, ha külföldről rendelik (Bocuse d’Or, 2016) Fotó: MTI
Szerinte
Budapesten azok lesznek előnyben, akik a belföldi vendégekre készülnek,
mivel úgy véli, megvalósítható a vidékiek színvonalas, elérhető árú vendéglátása a fővárosban.
A vendéglátással kapcsolatban elhangzott az is, hogy leginkább az importban nyolc-tíz százalékkal drágultak az alapanyagok árai, ezért az éttermekben is kell számítani drágulásra.
– Nem az a szándék, hogy a vendég kárára csökkenjenek a felduzzadt vállalkozói költségek.
A házhoz szállításnál sem szálltak el az árak, több cég úgy spórolt, hogy a saját embereivel vitette házhoz a rendelést, nem alkalmazott külön futárcéget – mondta a szakember.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.