időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Turizmus: megfontolt nyitás után jövőre jöhet a fellendülés

Thurzó Katalin
2021.04.27. 15:51
Turizmus: megfontolt nyitás után jövőre jöhet a fellendülés

Budapest újraindulásáról tartottak konferenciát a turizmus szereplői kedden, ahol az egyes ágazati területek képviselői vázolták a járvány által fékezett utazások idei kilátásait.

Közelebb vagyunk a megoldáshoz, mint egy éve – mondta a Budapest újraindulásáról szóló konferencián a nyitási menetrendben soron következő, négymillió fős átoltottsághoz kötött indulásról Flesch Tamás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint

a fővárosban az ősz lehet meghatározó, amikor megérkezhetnek a külföldi turisták, amivel a várakozások szerint jövő tavaszra érhetjük el azt a vendégforgalmat, mint a Covid-járvány előtt,

ennek ugyanakkor európai szinten is vannak feltételei. Az elnök úgy látja, hogy az utazások iránti erős kereslet várhatóan árfelhajtó hatású lesz a belföldi kínálatban is, amit az is befolyásol, hogy a terasznyitások után a legnagyobb probléma lesz a munkaerőhiány.

A várakozások szerint jövő tavaszra tér magához a budapesti szálláspiac Fotó: Bach Máté

– Kevés az elérhető, szakképzett dolgozó, akik visszatérnek, sok a pályaelhagyó, és többen kivárják a szezont, hogy maradunk-e hosszabb távon is nyitva.

A munkaerőköltségek biztosan nőnek, pedig most nem tudnak sokat fizetni az üzemeltetők,

mert régóta nincs forgalom, kevés lesz a profit a magasabb kiadások mellett – részletezte Flesch Tamás, megjegyezve, hogy a cégeknek fel kell mérniük, miből tudnak gazdálkodni az elkövetkező két-három évben.

– Az átoltottság szépen növekszik és remélhetőleg egy idő után nem ez lesz a meghatározó, hanem újra a Covid-járvány előtt régiós szinten is előkelő helyen jegyzett Budapest vonzereje, amivel Bécset és Prágát is megelőzhetjük. Az látszik, hogy

még nem nyit ki mindenki a nyárra, sőt ősszel sem, főleg a turistacsoportokra szakosodott hotelek döntenek így. Biztos, hogy lesz átalakulás a szállodai kínálatban,

ami jövő tavasszal már értékelhető hozzájárulást tud produkálni a GDP-hez – fogalmazott a szállodaszövetség elnöke.

Rekordidőszakot tört ketté a Covid-járvány Budapesten. Most azon van a piac, hogy talpra álljon Fotó: Bach Máté

- A turizmusban elsőként térdelt le a rendezvényszervezés a járvány hatására és az utolsóként fog talpra állni – erről beszélt Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau vezetője. Mint mondta,

a legoptimistábbak szerint 2024-re, a borúlátóbb elképzelések alapján viszont csak 2026–27-re áll vissza ez a terület a járvány előtti állapotába,

amihez főleg fenntartható megoldások és biztonságos körülmények kellenek.

Megjegyezte: van vonzereje a magas átoltottságnak, ami a működési kereteket is alapvetően meghatározza a szabadidős turisztikai lehetőségeknél szigorúbb feltételeket elváró konferenciaiparban.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint először a belföldi rendezvénypiac áll helyre, ami a négymillió fős átoltottság után reményeik szerint már beindulhat a kiállítások, zenei fesztiválok, helyi vendégvonzó események szervezésével. Úgy vélte,

2024-ben sikerülhet elérni a 2019-es szintet a belföldi rendezvények forgalmában.

A szüreti események évtizedes vonzerőnek számítanak, a nyár végétől felerősödő borturizmus nagyban hozzájárul a belföldi szezon éves forgalmához Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

– Arra számítunk, hogy az utazások újraindulásával az emberek hamar visszatérnek és elfelejtik az eddigi időszakot, mert szeretnek utazni – jelentette ki Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, aki szerint a 2019-es árbevételek visszarendeződése csak idő kérdése.

Jelezte: jelentős az irodák vesztesége, mégis

megtartották a legtöbb dolgozójukat, mivel hatalmas felkészültségre van szükség egy-egy utazás megszervezéséhez itthon is,

vagyis szinte pótolhatatlanok a tapasztalt szakemberek. Az utaztatók a teljes munkaerőállomány negyven százalékát – például idegenvezetőket, rutinos sofőröket – így is elvesztették.

– Rengetegen visszatérnek az irodákhoz az egyéni utazásszervezés helyett, mert

felértékelődik a szerepük, amit már a migránsválság után is érzékeltünk, mivel a legfontosabb lett a biztonság

– fogalmazott.

– Hálásak lehetnek azok az éttermek, amelyek megoldották a házhoz szállítást, ami iránt nagyot nőtt a kereslet. Ehhez a kedvezményes áfa nagyban hozzájárult – lehetőséget kaptunk, hogy ne veszítsük el a bevételeinket, a törzsvendégeket – jelezte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a szállodaszövetség gasztronómiai alelnöke is.

A bezárások óta drágult az alapanyag, főleg, ha külföldről rendelik (Bocuse d’Or, 2016) Fotó: MTI

Szerinte

Budapesten azok lesznek előnyben, akik a belföldi vendégekre készülnek,

mivel úgy véli, megvalósítható a vidékiek színvonalas, elérhető árú vendéglátása a fővárosban.

A vendéglátással kapcsolatban elhangzott az is, hogy leginkább az importban nyolc-tíz százalékkal drágultak az alapanyagok árai, ezért az éttermekben is kell számítani drágulásra.

– Nem az a szándék, hogy a vendég kárára csökkenjenek a felduzzadt vállalkozói költségek.

A házhoz szállításnál sem szálltak el az árak, több cég úgy spórolt, hogy a saját embereivel vitette házhoz a rendelést, nem alkalmazott külön futárcéget – mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.