Hová tűntek a cigarettacsempészek?

A jelek szerint alaposan betett a járvány az illegális dohányban utazóknak.

Jakubász Tamás
2021. 01. 22. 7:45
null
Vecsés, 2015. február 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér. MTI Fotó: NAV Fotó: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly is bőven adtak munkát a cigarettacsempészek az adóhatóságnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss kimutatásából az derül ki, hogy 2020-ban tizenötezer alkalommal intézkedtek a dohány feketepiacának visszaszorításával foglalkozó hatósági emberek.

A legnagyobb fogásokat összességében ezúttal is a lefülelt cigarettaszállítmányok adták: a hatóság több mint 44 millió szál illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettát vont ki a feketekereskedelemből, ezek együttes értéke túllépte a 3,3 milliárd forintot. Szintén jelentős summát érhettek a lefoglalt dohánytételek is: a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohányból 18 tonna akadt fenn a hatósági hálón, az áru megközelítőleg 1,1 milliárd forintba kerülhetett.

A tavalyi adatok, bár önmagukban jelentősnek tűnnek, jócskán elmaradnak a 2019-es számoktól, akkor ugyanis 64 millió szál cigaretta mellett 45 tonna dohány szerepelt a kimutatásban. De vajon mi vezetett a jelentős változáshoz?

Ez verseny volt, nem éles bevetés, de az biztos: a szolgálati kutyák nagy szerepet játszanak a cigarettacsempészek elleni közdelemben.
Fotó: Kurucz Árpád

Egy év alatt legalább harmadával zsugorodott volna a hazai ­dohány-feketepiac?

A kérdés megválaszolásához két tényezőt érdemes megemlíteni. Először is azt, hogy 2018 és 2017 a tavalyihoz hasonló számokat hozott, vagyis 2019 adatai kiugróak voltak. Ebből akár arra is következtethetünk, hogy a múlt évben egyszerűen csak visszazökkentek a folyamatok a korábbi kerékvágásba. Ugyanakkor az is igaz, hogy

a pandémia oly sok legális vállalkozáshoz hasonlóan a bűnbandáknak sem jöhetett különösebben jól. Leginkább azért nem, mert a határok tavaszi általános lezárása megnehezítette, egyes helyeken valósággal elvágta a tiltott, törvénysértéshez használt áruk mozgatását.

A bűnszervezetek a világban több esetben nem jutottak kábítószerhez, így nem volt mit teríteni, de egy időre megszakadt a térségünkben igen népszerű és nemegyszer adózás nélkül zajló használtautó-kereskedelem is. Minden bizonnyal a cigarettacsempészetben is jelentkezhetett hasonló akadozás.

Akárhogyan is, az már az esztendő első három hetének hírei után világos, hogy a dohánycsempészet idén is ad majd feladatot az adóhatóságnak: a szervezet már beszámolt cigarettaügyi lefoglalásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.