Három megoldás az online értekezleteken túl

Az 5G-hálózat és a mesterséges intelligencia alkalmazása is növeli a hatékonyságot és a versenyképességet.

2020. 10. 18. 22:12
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online értekezletek bevezetésén túl is vannak lehetőségek a cégek digitalizációjában. Általánossá vált a távmunka és a digitális eszközök használata, ám további módjai is vannak az átállásnak, ezek közül három praktikus és már rendelkezésre álló megoldást gyűjtött össze a T-Systems.

Ha a hagyományos, papíralapú dokumentumokra támaszkodunk az üzleti hétköznapokban, akkor a folyamatainkat befolyásolhatja, hogy vajon rendelkezésre állnak-e az aláíró felek, mennyire gyors a futár vagy a posta, mennyire hatékony az iktatórendszer. Az elektronikus dokumentumok hiteles aláírásához mindegy, milyen távol vannak egymástól térben és időben az aláíró felek, mert a dokumentumokat elektronikusan juttathatjuk el.

Az elektronikus aláírásokkal bonyolított tranzakciók így lényegesen gyorsabbak, rugalmasabbak, kényelmesebbek és környezetkímélőbbek.

Fotó: Pexels

– Szélsőséges esetben akár egy cég működése is akadályokba ütközhet akkor, ha azt ügyfelei és partnerei személyes jelenlétéhez köti, és ragaszkodik a papíralapú dokumentumhitelesítéshez – véli Balogh Balázs, a T-Systems szakterületi vezetője, aki szerint versenyhátrányt szenved az a cég, amelyik nem készül fel a digitális, online működésre.

Bízza a gépre!

A hatékonyságnövelésben és a költségcsökkentésben a mesterséges intelligencia is hathatós segítséget nyújt. Az algoritmus az emberi érzékszervek mintájára képes interakcióra: látás, hallás, tapintás alapján térképezi fel a környezetet, amire önállóan képes reagálni. Így azokat a feladatokat, amelyek leírhatók a kezdetüktől a végükig, a gépek is elvégezhetik az emberek helyett. A rutinjellegű feladatok, mint az adatrögzítés, az ügyfélszolgálati folyamatok, a gyártósori minőség-ellenőrzés, gyorsabban és jobb minőségben hajthatók végre.

Az emberek elfáradnak, kiégnek, esetleg megbetegednek, szabadságra mennek – a mesterséges intelligenciára ez nem jellemző.

– Az első ipari forradalom óta folyamatosan alakulnak át a munkakörök, bizonyos munkák meg is szűnnek – így nem igazán lehet a mesterséges intelligencia számlájára írni, hogy munkahelyeket venne el – véli Farkas Zoltán, a T-Systems szakértője. – Az általunk fejlesztett alkalmazás, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Vanda, többféle emberi interakcióra képes. A Telekom ügyfélszolgálatán már az összes lakossági telefonhívást Vanda veszi fel, ami több millió hívást jelent évente. Az NLP (Natural Language Processing) technológiát alkalmaztuk Vandánál, ami abban különbözik a hangvezérléstől, hogy megérti a beszélő szándékát, ez alapján ad válaszreakciót. Vanda akár írásban is képes kommunikálni, sőt, robotként a személyes térben is megjeleníthető – ismertette az algoritmust Farkas Zoltán.

5G-hálózat az üzemben

A hibaszázalék és az időfelhasználás csökkentésében jelent nagy előnyt például a gyártásban, ha egy cégnek saját campus hálózata van. A nagyobb sávszélesség és az adattovábbításban tapasztalható kisebb késleltetés miatt az iparban, a kereskedelemben, vagy akár az egészségügyben, oktatásban is jól kihasználhatóvá válik az 5G-hálózat. A modern gyártóüzemekben pedig a biztonságos működés garanciája lehet: önvezető járműveket, robotokat, drónokat vezérelhet akár éjszaka is.

– A campus hálózat egy adott helyszínen, például gyár vagy üzem területén elérhető nem nyilvános mobil adathálózat, amelyhez csak az engedélyezett SIM-kártyák csatlakozhatnak. Nagymértékben testre szabható megoldás, amellyel az ügyfél igényeinek megfelelő, a nyilvánosan elérhető mobil adathálózatokénál jelentősen magasabb szintű SLA (Service Level Agreement) biztosítható. Ez azt jelenti, hogy a nem tervezett szolgáltatáskiesési idő minimális mértékűre csökkenthető és a termelés folyamatossága is nagyobb biztonságban van – foglalja össze Bernáth Zsolt, a ­T-Systems szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.