Hétvégi razziába kezd az adóhivatal

A szervezet ellenőrzési programja szerint a revizorok március 6. és 8. között járják majd azokat a szolgáltatókat, vállalkozásokat, amelyeknél a hét végére eső nőnap miatt érdemben megugorhat a forgalom.

Jakubász Tamás
2020. 03. 02. 7:32
null
Ajándékot sokan, nyugtát vagy számlát viszont nem mindenki kap nőnap alkalmából Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos akciót tart a hét végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): a szervezet ellenőrzési programja szerint a revizorok március 6. és 8. között, azaz péntektől vasárnapig járják majd azokat a szolgáltatókat, vállalkozásokat, amelyeknél a hét végére eső nőnap miatt érdemben megugorhat a forgalom. Így hatósági érdeklődésre számíthatnak a virágüzletek, az éttermek és a cukrászdák. Mint az a hivatal közléséből kiderült, nem maradnak ki az ellenőrzésekből az ajándékárusok sem, különösen azok nem, amelyek távol-keleti árukkal kereskednek.

A hatóság emberei – mondhatni – a megszokott szempontokra figyelnek majd: elsősorban azt ellenőrzik, hogy a vállalkozások átadják-e a számlát, a nyugtát, de emellett nem marad el az árucikkek eredetét igazoló bizonylatok átvizsgálása és a készpénzkészlet áttekintése sem. Szintén fontos kérdés lesz az ellenőrzések során, hogy a gazdasági szereplők bejelentették-e alkalmazottaikat, ahogyan az is, hogy megfelelően használják-e online pénztárgépüket.

Nem a mostani lesz ebben az évben az első olyan ellenőrzés-sorozat, amelyben a vendéglátás és az ajándékkereskedelem szereplőinek működését teszi górcső alá az adóhivatal. Február közepén a Valentin-nap adott alkalmat a razziára, akkor is az ország számos megyéjében lendültek egyszerre akcióba az adóhatóság ellenőrei. A várható vizsgálatokra a hatóság a múlt hónapban is előzetesen felhívta az érintett vállalkozások figyelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.