Hitelképesebbé válhat az őstermelő az új működésnek köszönhetően

A koronavírus-járvány az eddigiekhez képest is felértékelte az intézményi kezességvállalás szerepét az agráriumban. Ez a támogatási forma segíti a kistermelők hitelhez jutását, a likviditási gondokkal küzdő vállalkozásokat, és a beruházásokat is ösztönzi – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Herczegh András. Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte: az őstermelők és a családi gazdaságok új működési formáinak köszönhetően javulhat a legkisebb szereplők hitelképessége.

Nagy Kristóf
2021. 01. 17. 7:30
null
Herczegh András úgy látja, kezességvállalás nélkül a legkisebbek kiesnének a finanszírozotti körből Fotó: Mudra László Forrás: AVHGA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Komoly kihívás elé állította az agráriumot a koronavírus-járvány tavalyi megjelenése. Megtépázta a vállalkozásokat az elhúzódó pandémia?

– Szerencsére stabil maradt az ágazat, köszönhetően a gazdák erőn felüli helytállásának, az állami és európai uniós támogatásoknak és a piaci finanszírozóknak. A fejlesztések sem álltak le, ezek pedig még ütésállóbbá teszik az agráriumot. Az Agrárminisztérium és az ágazat igényeire szabott garanciaszervezetként az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) feladata, hogy a stabilitást fenntartsa és a finanszírozást előmozdítsa.

– Hogyan befolyásolta a jelenlegi helyzet a bankszektor agrárfinanszírozási gyakorlatát?

– Néhány bank kiemelten, de már szinte az összes pénzügyi intézmény részt vesz az ágazat kiszolgálásában. Még mindig jellemző ugyanakkor a vállalkozásméret szerinti megkülönböztetés. A nagyobb, tőkeerős cégekért kifejezetten nagy a verseny. Ezzel szemben az érdemi értékkel bíró fedezeteket nélkülöző őstermelők, családi gazdaságok finanszírozására eddig sok bank nem fókuszált. A kistermelők számára így elengedhetetlenül fontos az intézményi kezesség, de a nagyobb cégek likviditási hiteleinél és beruházásainál is dinamikusan bővül a szerepvállalásunk. Az általunk garantált agrárvállalkozások kétharmada egyéni gazdálkodó, többségében őstermelő és családi gazdálkodó. Segítjük emellett a fiatal termelőket, a kezdő vállalkozásokat is.

– Javítja az őstermelők, családi gazdálkodók hitelképességét, pénzügyi lehetőségeit, hogy januártól kiszámíthatóbb és kedvezőbb működési, adózási környezetben folytathatják a tevékenységüket?

– Várakozásaink szerint összessé­gében javul az érintettek finanszírozási helyzete. Egyfelől az új működési formák és az átláthatóbb gazdálkodási adatok reményeink szerint azokat is meggyőzik majd, akik korábban túlzottan kockázatosnak ítélték ezt a szegmenst. Így sokkal szélesebb gazdálkodói kör lesz bevonható a finanszírozásba. Másfelől az új szabályrendszer vonzóvá teszi az ágazatot, így elősegíti a generációváltást. Fontos, hogy a gazdálkodói lét nemcsak létforma, hanem egyben megélhetést nyújtó üzlet is.

– A megváltozott körülmények hogyan hatottak a kezességvállalás szerepére?

– Azt gondolom, igen szemléletesek a statisztikáink. Ügyleteink 91 százaléka mögött csak a kezesség az értékkel bíró biztosíték, ami a bankok számára megtérülést jelent. Ezek az elsősorban mikroméretű vállalkozások a fedezeteik szűkössége miatt kiestek volna a hitelezetti körből. A kezesség iránti igényt természetesen fokozza a gazdasági visszaesés is. A bankoknak fontos, hogy a kockázatok nyolcvan, de akár kilencven százalékát is átvállalja az alapítvány. Külön kiemelném az AVHGA Krízis agrárgarancia-programját, valamint az Agrárminisztérium kezességidíj-támogatását, amely a vállalkozásoknak rendkívül kedvező feltételeket tesz lehetővé a finanszírozáshoz. Összességében azt mondhatom, agrárgarantőrként teljesítjük küldetésünket, mivel az általunk garantált teljes hitelállomány az elmúlt öt évben közel két és félszeresére, nagyságrendileg 430 milliárd forintra bővült.

Herczegh András úgy látja, kezességvállalás nélkül a legkisebbek kiesnének a finanszírozotti körből
Fotó: AVHGA

– A világjárvány mellett milyen tényezők alakították 2020-ban az alapítvány portfólióját?

– Több tényező is meghatározó volt a tavalyi évben. Egyrészt a hiteltörlesztési moratórium miatt mintegy 180 milliárd forintnyi garantált hitelt hosszabbítottunk meg, ezzel több mint tízezer vállalkozás jutott törlesztési könnyítéshez. Másrészt nagyon széles az agrá­rium számára kínálható termékpaletta. Külön említeném az NHP Hajrá! programot, a Széchenyi agrárberuházási hitel pluszt és a Széchenyi-agrárkártyát. Az AVHGA újonnan kihelyezett, garantált hiteleinek állománya 2020 végén 2019-hez képest 26 százalékkal növekedett, ami jóval meghaladja a mezőgazdasági hitelek harmadik negyedévben mért 13 százalékos, valamint az élelmiszeripar 8,3 százalékos növekedését. Ha mondhatom így, az év slágerterméke a Széchenyi-agrárkártya plusz termék volt, de nagy szükség volt más, likviditást biztosító hitelekre is. Biztató, hogy a válság ellenére is növekedett a beruházási, fejlesztési célú hitelek állománya.

– A beruházások megvalósítását hogyan tudja segíteni az alapítvány?

– A Vidékfejlesztési program keretében támogatott vállalkozások 37 százalékának nyújtottunk kezességet a finanszírozáshoz. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a pályázatokhoz kötődően, hanem pályázat nélkül is pezsegjenek a beruházások, és tovább javuljon az ágazat versenyképessége, segítsük a precíziós gazdálkodás elterjedését, az öntözést és a digitalizációt. Nem elég, ha csak a támogatásokra építenek a vállalkozások, az önerőből megvalósított beruházásokat és az ezekhez kapcsolódó kedvezményes hiteleket is ösztönözni kell.

– A kezességvállaláson felül máshogy is ösztönzik a beruházásokat?

– Több eszközzel is támogatjuk a vállalkozások beruházási elképzeléseit. A magas kezességvállalási mértékeken túl egyebek mellett azzal, hogy egyes beruházási ügyletekhez az első két évben díjmentes a kezesség. Hozzátenném, hogy a beruházási projektek során nem csupán a kezességvállalás a feladatunk, hanem már a finanszírozási konstrukciók előzetes összeállításában is segítjük a vállalkozásokat és a bankokat. Idetartozik a támogatás előfinanszírozása, az előleget biztosító bankgarancia, a beruházási önerős hitel, vagy akár egy folyószámlahitel is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.