Hiteltelen vírus elleni termékek a webáruházakban

A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy termékrendelés előtt ellenőrizzék a honlapok megbízhatóságát.

Thurzó
2020. 12. 20. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaszhoz hasonlóan a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újra áttekintette a koronavírussal kapcsolatosan hirdetett termékek online kereskedelmét, immár a vírustesztelést kínáló egészségügyi szolgáltatókra is kiterjesztve a hatósági vizsgálatot. Étrend-kiegészítőket, maszkokat, fertőtlenítőszereket kínáló weboldalakat és internetes boltokat ellenőriztek, hogy megfelel-e az üzletek kereskedelmi tevékenysége a megbízhatóság feltételeinek. A tapasztalatok szerint azonban továbbra is megjelennek a kifogásolható gyakorlatok.

A GVH több oldalon találkozott például olyan állításokkal, melyek szerint a termékek vírusölő vagy vírusellenes hatásúak, esetleg 99,9 százalékos hatékonyságot ígérnek a vírusok ellen, vagy „elpusztítják a vírust”, baktériumölő, gombaölő és tuberkulózisölő hatásúak.

Ezek az állítások azt a látszatot kelthetik, hogy a termék különösen hatékony a vírus elleni harcban, ám ezt valószínűleg nem támasztják alá megfelelő kutatásokkal – figyelmeztet a versenyhivatal.

Egyes oldalak a hatóságok engedélyeire, egészségügyi szervezetek ajánlásaira is hivatkoznak, amelyek különösen alkalmasak lehetnek a fogyasztói bizalom megszerzésére. Ám figyelemreméltó, hogy egyes termékeknél nem hatósági engedélyről, hanem csupán nyilvántartásba vételről van szó. Az ajánlások többsége pedig pedig valótlan lehet, a termékek esetében a szervezet tényleges támogatása nem igazolható.

A GVH olyan weboldalakkal is találkozott, ahol a moderátorok törlik a negatív véleményeket, ami szintén befolyásolhatja a vevőt, de olyan vizsgálati eset is előfordult, hogy a weboldalakon hivatalosnak tűnő dokumentumot vagy használati utasítást semmilyen technikával nem lehetett nagyobb felbontásban megjeleníteni, így tartalmuk nem volt olvasható. Ezekben az esetekben a dokumentumok valószínűleg kizárólag a létezésük látszata miatt jelentek meg – magyarázták a szakértők.

Az oldalak több esetben nem tüntették fel a termékek gyártóit, forgalmazóit. Így nem derült ki, hogy a fogyasztó pontosan kitől rendelné meg a terméket, illetve kihez tudna fordulni a panaszával.

A hatóság arra kéri a fogyasztókat, hogy termékrendelés előtt ellenőrizzék a honlapok megbízhatóságát és nézzenek utána, valós-e a vállalkozás, nem árt elolvasni az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket sem. Emellett mindenképpen érdemes időt szánni a szolgáltatási feltételek megismerésére az általános szerződési feltételekben, de hasznos lehet tárolni a vállalkozással folytatott levelezést is, a rendelés folyamatáról pedig képernyőmentéseket készíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.