Hogyan váltsunk pénzt?

Külföldi utazás előtt sokan foglalkoznak azzal, hogyan lesz eurójuk, kunájuk, esetleg angol fontjuk. Lehet a régi módszerrel is készpénzt váltani, de ma már elektronikus fizetéssel is megoldhatjuk a problémát, ráadásul nem nagy költséggel.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 07. 6:19
null
Középárfolyam feletti költségekkel kell számolni Fotó: Bach Máté

Külföldi utazás előtt sokan foglalkoznak azzal, hogyan lesz eurójuk, kunájuk, esetleg angol fontjuk. Lehet a régi módszerrel is készpénzt váltani, de ma már elektronikus fizetéssel is megoldhatjuk a problémát, ráadásul nem nagy költséggel.

Bár a járvány rányomja bélyegét a nyárra, azért idén is többen utaznak külföldre a nyári hónapokban. Régebben, ha nemzetközi vizek felé vettük az irányt, ki kellett gondolni, hogyan is fogunk ott fizetni. Ha készpénzben vittünk forintot, azzal szinte semmit nem lehetett kezdeni, mivel kis valutaként rossz árfolyamon váltották, ha egyáltalán foglalkoztak vele. Így vagy az adott ország pénznemét, vagy világvalutát kellett vinni, amit a célországban is jól váltanak.

Sokan még ma is így gondolkoznak, pedig már nincs rá szükség. A banki műveletekben a forint korlátlanul felhasználható, bárhol vagyunk a világon, hisz ha vásárolunk vagy bankautomatából készpénzt veszünk fel, azt itthoni bankunk váltja át, viszonylag kis költséggel. A legtöbb utazási célországban pedig már meglehetősen elterjedt az elektronikus fizetés, így általában ez a legkényelmesebb forma, helyi készpénzt csak kisebb mennyiségben érdemes tartani arra az esetre, ha valahol még a készpénzhez ragaszkodnak.

Sokan attól félnek, hogy így nagyok lesznek a banki költségek, de ez a vásárlásnál nem így van. Lehet, hogy a nyaralás folyamán összejön néhány ezer forintnyi banki költség, de ez a nyaralás egész kiadásához képest elenyésző, és bőven megéri azt a kényelmet, hogy ugyanúgy vásárolhatunk, mint itthon. A legtöbb esetben akkor sem járnánk jobban, ha itthon vásárolunk valutát, hisz azt is a középárfolyam fölött adják, és többnyire költséget is felszámolnak utána.

Középárfolyam feletti költségekkel kell számolni
Fotó: Bach Máté

Az egyetlen, ahol nem árt odafigyelni, az a külföldi készpénzfelvétel ATM-ből. Célszerű a nagyobb és ismert bankok automatáit igénybe venni, mert azok a társaságok nem terhelnek túlzottan nagy költséget az ügyletre, kisebb cégek vagy bankfüggetlen automaták esetében már jelentősebb is lehet a költség. Mindazonáltal, ha kerüljük a készpénz használatát, akkor sokszor úgysem kell igénybe vennünk az ATM-et.

Ami pedig a forintárfolyamot illeti, nem érdemes spekulálni azon, hogyha valaki mégis előre vált, azt mikor tegye. Az árfolyamot előre becsülni nem tudjuk, ezért nincs is értelme ezzel foglalkozni, ráadásul egy nyaralás esetében nem olyan nagy összeg, ha két-három százalékkal olcsóbban vagy drágábban váltunk. Sokkal többet ér, ha a nyaralásunk gondmentes, és a pénzügyekkel nem is kell foglalkoznunk.

Persze, ha valaki megszokásból vagy más okból ragaszkodik a készpénzhez, ugyanúgy utazhat, mint régebben, pláne, ha szeret a legjobb árfolyamokra vadászni a váltók között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.