Ideje elkezdeni az őszi vetést

Igyekezniük kell a vetéssel a repcetermesztőknek, ha jó időben akarják elvégezni a munkálatokat, ugyanis a hétvégi meleg után megérkezik a várt csapadék is. A kukoricának és a napraforgónak is jót tesz a szokásosnál hosszabbra nyúló nyárias idő, a keleti országrészben akár az átlagnál jobb termés is lehet az idén.

2020. 08. 30. 6:45
null
Az ország keleti felében az átlagosnál jobb termésre számíthatnak a gazdák Fotó: Laczkó Izabella Forrás: Dunaújvárosi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a nyaralókhoz, a gazdákhoz is kegyes volt az augusztusi időjárás, legalábbis ami a nyár utolsó napjait illeti. Míg a legtöbbször augusztus 20. után már beköszöntenek az őszies hőmérsékletek, az idén a hónap végéig kitart a meleg. A szokásosnál hosszabbra nyúló nyárias idő a kukorica és a napraforgó érésének is kifejezetten jót tesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzése szerint az esős nyárnak köszönhetően a kilencvennapos csapadékösszeg szinte az egész országban meghaladja a sokéves átlagot. Ezért igazán hálásak lehetnek a gazdák, hiszen ­Európa nagy termőtájain sokfelé aszály volt nyáron, ami hazánkat alig érintette.

Az ország keleti felében az átlagosnál jobb termésre számíthatnak a gazdák
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzáshoz valamint a szem- és magképződéshez szükséges csapadékot, így ott a gazdák igazán jó termésben reménykedhetnek. A Dunántúl egyes részein ugyanakkor a vetés óta eltelt időszakban lehullott csapadék az optimálisnak csak alig több, mint a fele.

A szezon első kétharmadában a talaj nedvességtartalma a kritikusan száraz szint környékén mozgott, a növények ebben az időszakban olyan kárt szenvedtek, amit a későbbi esőzések sem tudtak helyrehozni. A képet árnyalja kissé, hogy a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék miatt a mélyebben fekvő területeken belvízzel borított foltok alakultak ki, ami helyenként jelentősebb kárt tett a növényekben.

A meleg időjárás a szántóföldi növények mellett a most érő gyümölcsöknek is kedvez, a magasabb hőmérséklet hozzájárul a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. A hét végi 35 fokos hőség ugyanakkor akár kárt is tehet a gyümölcsösökben. A kánikulában a napégés veszélye is fennáll az ültetvényeken, ami komoly minőségi kárt okozhat a várható termésben.

A szakemberek szerint az előttünk álló napok ideálisak lehetnek az őszi vetés megkezdéséhez. A megfelelő talajmunkák után jó magágyba kerülhet a repcemag, az előttünk álló időszakban pedig a csírázáshoz szükséges eső is megérkezhet. A gazdáknak ugyanakkor nem árt igyekezniük a munkálatok elvégzésével, a jövő hét közepén akár kiadósabb mennyiségű eső is hullhat a földekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.