IMF: Idén 3,3 százalékkal növekedhet a világgazdaság

A Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum alkalmából a Nemzetközi Valutaalap (IMF) frissítette a növekedési folyamatokra vonatkozó előrejelzését.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 22. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum alkalmából a Nemzetközi Valutaalap (IMF) frissítette a növekedési folyamatokra vonatkozó előrejelzését. A világgazdaság idei évre vonatkozó előrejelzését ugyan most 0,1 százalékponttal csökkentette a tavaly októberben kiadott 3,4 százalékos előrejelzésről 3,3 százalékra, viszont ez kizárólag Indiának köszönhető, ahol jelentősen visszaestek a növekedési várakozások. A 2021-es növekedési előrejelzését pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékra vette vissza.

Jelentős a változás India esetében: a világ hatodik legnagyobb gazdasága idén 5,8 százalékos növekedésre számíthat, noha tavaly októberben az IMF még hét százalékot várt. Kína esetében azonban felfelé módosítottak: előző alkalommal még 5,8 százalékot vártak az idei évre, most viszont már hat százalékot, miután időközben Kína és az Egyesült Államok aláírta a kereskedelmi megállapodás első részét.

A világ legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok kétszázalékos növekedési ütemre számíthat idén, 2021-ben ez 1,7 százalékra mérséklődhet. Az eurózóna növekedési üteme idén 1,3, jövőre 1,4 százalék lehet. Ez viszonylag lassú ütem, ugyanakkor recesszióról, gazdasági visszaesésről már szó sincs. Mindemellett kétségtelen, hogy az eurózóna 19 országa között lesznek jelentősebb növekedésűek (Szlovákia és a balti államok, esetleg Írország), de lesznek alacsonyabban teljesítők is.

A számokból is jól látszik, hogy a világban komoly felzárkózás zajlik. Ázsia középső és távol-keleti részén 5-6 százalékos az ütem, ami különösen jelentős annyiban, hogy az emberiség közel fele él ezekben az országokban. Afrika egyre több országában is magas, esetenként 8-9 százalékos a növekedési ütem.

A másik jelentős felzárkózási folyamat kontinensünkön zajlik: az EU-n belül a volt kommunista országok idén is lekörözik a régi tagokat, a bérfelzárkózás pedig ennél is élénkebb ütemű lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.