Indiának udvarolnak a fegyvergyártók

Minthogy India az egyéb ágazatok mellett védelmi képességei fejlesztését is meghirdette, nagy a fegyverpiaci tülekedés Újdelhi kegyeinek az elnyeréséért.

Mártonffy Attila
2020. 02. 06. 13:27
DefExpo 2020 in Lucknow, Uttar Pradesh
A népes ország befektetésekre és új technológiákra számít Fotó: STRINGER Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ fegyvergyártói figyelmének a központjába került tegnap Lakhnau, az indiai Uttar Prades állam székhelye, ahol megnyílt a világ egyik legnagyobb fegyverkereskedelmi vására, a DefExpo 2020. Minthogy India az egyéb ágazatok mellett védelmi képességei fejlesztését is meghirdette, nagy a fegyverpiaci tülekedés Újdelhi kegyeinek az elnyeréséért. A kétévente megrendezett kiállításon több mint ezer kül- és belföldi szállító és hetven ország magas rangú delegációja vesz részt. Olyan fegyverexportőr-országok kínálják csúcstechnológiai portékáikat, mint Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Izrael. Az ela­dók joggal hihetnek a zsíros üzletekben, hiszen India már több mint egy évtizede a világ öt legnagyobb fegyverimportőre között foglal helyet. Ezt a számok is alátámasztják: 2014 és 2018 között India a globális fegyverimport csaknem tíz százalékát bonyolította le – állítja a stockholmi békekutató intézet (SIPRI) az RT.com orosz híroldal szerint. Újdelhi most rákapcsolt a katonai modernizálásra, és hivatalos jelentések szerint is 310 milliárd dollárt szándékozik költeni fegyverkezésre a következő öt-hét évben.

A népes ország befektetésekre és új technológiákra számít
Fotó: MTI/EPA

Narendra Modi indiai kormányfő azonban már túl akar lépni az egyszerű eladó-vevői kapcsolatokon, így a kiállítás egyik legfontosabb célja az, hogy a szubkontinenst felemelkedő fegyvergyártási gócpontként mutassa be. Ebből következik, hogy Újdelhi nemcsak modern fegyverrendszerekre vár ajánlatokat, hanem befektetésekre és technológiatranszferre is számít. A hírek szerint azonban ez utóbbira a külföldi gyártóknak csak egy része lenne hajlandó. Sokatmondó viszont, hogy a kiállítás alkalmával rendezik meg az ötödik indiai–orosz védelmi ipari konferen­ciát nagyszámú delegátus részvételével.

Az Egyesült Államok olyan hatalmas gyártókkal képviselteti magát a kiállításon, mint a General Atomics, a North­rop Grumman, a Raytheon vagy a Textron. A Lockheed Martin légi ipari óriáscég a többfunkciós F–21-es harci repülőkkel akarja elkápráztatni Újdelhit, amelyeket kifejezetten India igényeihez szabtak. Szó lehet arról is, hogy a Lockheed Martin partnerséget köt India legnagyobb autóipari konglomerátumával, a Tatával, és együtt gyártják majd a gépeket. A legnagyobb delegációt azonban Oroszország, India legfontosabb katonai partnere küldte a DefExpóra. Moszkva kész arra, hogy olyan vadonatúj védelmi technoló­giát adjon át Újdelhinek, mint például a Buk–M3 Viking légvédelmi rendszer, amelyet most a világon az elsőként állítanak ki Lakhnauban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.