Indul a turisztikai regisztrációs rendszer

A jelenleg tesztüzemben működő rendszer 2020. január elsejétől lesz teljes, addigra 44 ezer szálláshely-szolgáltatónak kell kötelezően bevezetnie – jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

2019. 05. 09. 13:24
null
Elenyésző a szakmai szoftvert használó panziók aránya Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg tesztüzemben működik, június elsején viszont már elindul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének regisztrációja. Az egységes, online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken.

A rendszer 2020. január elsejétől lesz teljes, addigra 44 ezer szálláshely-szolgáltatónak kell kötelezően bevezetnie – jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója.

Szabó Áron elmondta: az NTAK támogatja a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia céljait, például azt, hogy 2030-ra az ágazat ötvenmillió vendégéjszakát és 16 százalékos GDP-hozzájárulást érjen el. Mint mondta, elengedhetetlen a turizmus digitalizációja a versenyképesség fejlesztéséhez: a szállodák jól állnak ebben a kérdésben, viszont az egyéb szálláshelyek, panziók alig nyolc százaléka alkalmaz szálláshelykezelő szoftvert – idézte az MTI.

Elenyésző a szakmai szoftvert használó panziók aránya
Fotó: Havran Zoltán

Az igazgató példaként említette, hogy Horvátország 2016-ban vezette be az eVisitor rendszert eredetileg az idegenforgalmi adó bevallására, azóta már statisztikai célokat szolgál. Az NTAK-kal naprakészen megismerhetőek lesznek a teljes szektorra kiterjedő, valós forgalmi adatok.

Az új magyar rendszerben lesz napi online adatküldés, illetve eseményvezérelt adatküldés, ez utóbbi a bejelentkezéseket és kijelentkezéseket kezeli. Hozzáféréssel az önkormányzatok, az adóhatóság, a KSH és az ügynökség kutatási igazgatósága rendelkezik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.