Ismét repülnek a földre parancsolt Boeing 737 Max utasszállítók

Megkezdte tesztrepülését az amerikai légügyi hatóság felügyelete mellett a Boeing 737 Max utasszállító repülőgép, amelynek a korábbi halálos balesetei után újra kellett írni a repülésirányítási szoftverjét. Ha sikerrel zárul a tesztidőszak, a típus visszatérhet az utasforgalomba, ahonnan tavaly márciusban tiltották ki.

2020. 06. 29. 11:04
The angle of attack sensor is seen on a 737 Max aircraft at the Boeing factory in Renton
Tavaly március óta igyekeznek kijavítani a típus hibáját Fotó: Lindsey Wasson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a Boeing 737 Max gépek számára az újrahitelesítési repülési teszt, amelyet a Federal Aviation Administration (FAA), vagyis az amerikai szövetségi légügyi hatóság felügyel. A járatokat hét prototípus hajtja végre – tette közzé az Airlinegeeks.com. A légi járműveket ellenőrző berendezéssel látják el, és előre meghatározott manőverek sorozatát fogják végrehajtani. A személyzet kipróbálja a két halálos balesetet is okozó MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) szoftvert annak érdekében, hogy az FAA ki tudja értékelni a módosításokat. Ha sikerrel zárulnak a tesztek, és az FAA jóváhagyta a módosításokat, várhatóan más légiközlekedési hatóságok folytatják a vizsgálatokat. Az európai EASA, a kínai CAAC és a brazil ANAC kijelentették, hogy az engedélyezéshez további feltételeket kell teljesítenie a Boeingnek.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tavaly március 18-án függesztette fel az összes Boeing 737 Max–8 és Max–9-es üzemelését a kontinensen, majd az egész világon a földre kényszerítették a típust. A letiltáshoz két légikatasztrófa vezetett.

Tavaly március óta igyekeznek kijavítani a típus hibáját
Fotó: Reuters

Az első során 2018 októberében az indonéz Lion Air légitársaság gépe zuhant le 12 perccel a felszállás után. A fedélzeten tartózkodók, 189 utas és a teljes személyzet a Jáva-tengerbe veszett. 2019. március 10-én az Ethiopian Airlines gépe csapódott földbe az etióp főváros, Addisz-Abeba közelében nyolc perccel az indulás után. A 157 utas és a személyzet tagjai közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.